Υιοθεσία ενηλίκου. Προυποθέσεις και διαδικασία. Υιοθεσία αλλοδαπού.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1579 ΑΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 παρ. 5 του Ν. 2915/2001, η υιοθεσία ενηλίκου επιτρέπεται μόνο όταν ο υιοθετημένος είναι συγγενής ως και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτού που υιοθετεί. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι επιτρέπεται η υιοθεσία τέκνου της συζύγου του υιοθετούντος, αφού μεταξύ του τελευταίου και του τέκνου της συζύγου του υπάρχει συγγένεια εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 1580 ΑΚ, στην υιοθεσία ενηλίκου έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις που ισχύουν για την υιοθεσία ανηλίκου τέκνου, εφόσον δεν θεσπίζεται διαφορετική ρύθμιση από τις διατάξεις που ακολουθούν. Η τελευταία διάταξη για τη ρύθμιση της υιοθεσίας ενηλίκου παραπέμπει στην ανάλογη εφαρμογή των ρυθμιστικών της υιοθεσίας ανηλίκων διατάξεων, εκτός αν πρόκειται για θέματα, για τα οποία οι ακολουθούσες διατάξεις των άρθρων 1581-1588 ΑΚ περιέχουν ειδικές ρυθμίσεις.

Αποκλίσεις από τις διατάξεις για την υιοθεσία ανηλίκων περιέχει, μεταξύ άλλων, το άρθρο 1582 ΑΚ, με το οποίο καθιερώνεται κατώτατο όριο ηλικίας για το υιοθετούντα το 40ο έτος της ηλικίας του, όχι ως και το ανώτατο όριο ηλικίας, αφού τούτο ορίζει κατά λέξη, ότι “αυτός που υιοθετεί πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και να είναι μεγαλύτερο από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ χρόνια”.

Με την τελευταία αυτή διάταξη, η ρύθμιση της οποίας, όπως προεκτέθηκε, αποκλίνει από εκείνη για την υιοθεσία ανηλίκου (αποκλείουσα, επομένως, την ανάλογη εφαρμογή των αντίστοιχων διατάξεων για την υιοθεσία ανηλίκου), οριοθετείται η ηλικία του υιοθετούντος ενήλικο και καθιερώνεται γι’ αυτόν που υιοθετεί, ως κατώτατο όριο ηλικίας το τεσσαρακοστό έτος, ενώ δεν καθιερώνεται ανώτατο όριο ηλικίας και τούτο, γιατί ο ενήλικος υιοθετούμενος έχει ήδη συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος. Καθιερώνεται, όμως, διαφορά ηλικίας μεταξύ υιοθετούντος και υιοθετουμένου τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ έτη αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν καθιερώνεται ανώτατο όριο διαφοράς ηλικίας (Β.Βαθρακοκοίλη: Το Νέο Οικογενειακό Δίκαιο Β’ εκδ. 2000 άρθρ. 1580 σελ. 1170 και άρθρ. 1582 σελ. 1172, Θ.Κ.Παπαχρίστου: Εγχειρίδιο Οικογ. Δικ. Β’ εκδ. 1998 σελ. 251, Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη: Οικ. Δικ. 2η εκδ. ΙΙ 1998 σελ. 361, βλ. και επικαλούμενη και προσκομιζόμενη από 7/2/2003 γνωμοδότηση Θ.Κ.Παπαχρίστου, Καθηγητή Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εφ.Αθ. 2997/2003, ΝΟΜΟΣ).

Προυποθέσεις υιοθεσίας ενηλίκου και διαφορές από την υιοθεσία ανηλίκου

Ειδικότερα οι προυποθέσεις για την τέλεση της υιοθεσίας ενηλίκου είναι:

α) ο θετός γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του (άρθρο 1582 ΑΚ),

β) ο θετός γονέας να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ χρόνια (άρθρο 1582 ΑΚ),

γ) η υιοθεσία πρέπει να είναι προς το συμφέρον του ενηλίκου υιοθετουμένου (άρθρο 1542 εδ. β΄ σε συνδυασμό με 1580 ΑΚ).

Η υιοθεσία ενηλίκου διαφοροποιείται από αυτή του ανηλίκου, ως προς το ότι ο υιοθετούμενος είναι πλήρως δικαιοπρακτικά ικανός, καθότι έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, ως προς το ότι δεν απαιτείται η συναίνεση των φυσικών γονέων του υιοθετουμένου, και δεν διεξάγεται επισταμένη κοινωνική έρευνα από κοινωνική υπηρεσία, καθότι ο ενήλικος υιοθετούμενος διαθέτει πνευματική και ψυχολογική ωριμότητα, προκειμένου να κρίνει το συμφέρον ή μη της τελούμενης υιοθεσίας

Υιοθεσία Αλλοδαπού

Τέλος για την υιοθεσία αλλοδαπού (διακρατικές υιοθεσίες), ερευνητέες είναι κατά τη διάταξη του άρθρου 23 παρ.1 ΑΚ, οι ουσιαστικές προϋποθέσεις της υιοθεσίας, όπως αυτές ρυθμίζονται από το δίκαιο της ιθαγένειας του κάθε μέρους. Με βάση τα παραπάνω για να είναι έγκυρη η υιοθεσία θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να υιοθετηθεί ο υιοθετούμενος κατά το δίκαιο της ιθαγένειάς του, ενώ για τον υιοθετούντα η δυνατότητα υιοθεσίας θα κριθεί από το δίκαιο της δικής του ιθαγένειας. Εάν υφίσταται κώλυμα για το ένα μέρος, κατά το δίκαιο της ιθαγένειάς του, να συνάψει υιοθεσία, καθίσταται αδρανής η ευχέρεια την οποία έχει το άλλο μέρος από το δίκαιο της ιθαγένειάς του να συνάψει τη σχέση υιοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το δικαστήριο λαμβάνει υπ’ όψη αυτεπαγγέλτως και χωρίς απόδειξη το δίκαιο που ισχύει σε αλλοδαπή πολιτεία, τα έθιμα και τα συναλλακτικά ήθη και, εάν δεν τα γνωρίζει μπορεί να διατάξει απόδειξη ή να χρησιμοποιήσει όποιο μέσο κρίνει κατάλληλο χωρίς να περιορίζεται στις αποδείξεις που προσάγουν οι διάδικοι. Σε περίπτωση υιοθεσίας αλλοδαπού ενηλικού το δικαστήριο οφείλει να εξετάσει τι ισχύει στο δίκαιο της ιθαγένειας. Έτσι μπορεί να διαπιστώσει π.χ. ότι α) η υιοθεσία τελείται δυνάμει δικαστικής απόφασης, κατόπιν αίτησης του υιοθετούντος, β) Η υιοθεσία πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον του τέκνου και να του εξασφαλίζει ένα σταθερό και αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον και γ) ότι είναι καταρχήν επιτρεπτή η υιοθεσία ανηλίκου, δηλαδή προσώπου που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και ότι  σε εξαιρετικές περιπτώσεις το δικαστήριο δύναται να επιτρέψει την υιοθεσία ενηλίκου, ο οποίος στερείται μητέρας ή πατέρα ή επιτρόπου. Το δικαστήριο εξετάζοντας μια τέτοια περίπτωση οφείλει να λάβει υπ’ όψη του συνδυαστικά τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο ελληνικό δίκαιο σχετικά με τον υιοθετούντα όπως την οικογενειακή κατάστασή του και κυρίως την έλλειψη βιολογικών τέκνων, καθώς και άλλες περιστάσεις βαρύνουσας σημασίας όπως η υγεία, η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση τις συνθήκες διαβίωσης του και αφετέρου τη σχέση του με το τέκνο και τις πιθανότητες διασφάλισης μίας ομαλής και αρμονικής συμβίωσής τους. Σημειώνεται δε ότι ανωτέρω προϋποθέσεις του αλλοδαπού δικαίου είναι ενδεικτικές, καθώς κάθε αλλοδαπό δίκαιο έχει τις δικές του ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την διαδικασία της υιοθεσίας, οι οποίες μπορεί να είναι ελαστικότερες ή αυστηρότερες από αυτές που αναφέρονται εδώ.

Διαβάστε επίσης: Υιοθεσία στην Ελλάδα. Τα είδη, οι προυποθέσεις και η διαδικασία της υιοθεσίας.

Υιοθεσία τέκνου συζύγου από σύζυγο που έχει διαφορά ηλικίας άνω των 50 ετών με το ανήλικο υπό υιοθεσία τέκνο – Φυσική μητέρα βουλγαρικής υπηκοότητας

Υιοθεσία ανηλίκου τέκνου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύμφωνα με τον Ν. 4538/2018.

Τα κληρονομικά δικαιώματα του θετού τέκνου. Τα αποτελέσματα της υιοθεσίας στις σχέσεις θετών και φυσικών γονέων.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.