Υιοθεσία ανηλίκου τέκνου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύμφωνα με τον Ν. 4538/2018.

Με τον Ν. 4538/2018, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4704/2020 προβλέφθηκαν μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας, και δη μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας στο στάδιο των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, με τον ως άνω νόμο συστάθηκε, “Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων”, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι ανήλικοι που τοποθετούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα ή πρόκειται να υιοθετηθούν, καθώς επίσης “Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Θετών Γονέων”, στα οποία πρέπει πρώτα να εγγραφεί ο εκάστοτε υποψήφιος θετός γονέας και “Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων”.

Προυποθέσεις για την ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων είναι ο υποψήφιος θετός γονέας να είναι ικανός για δικαιοπραξία, να έχει ηλικία μεταξύ τριάντα και εξήντα ετών και να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ, αλλά όχι και περισσότερο από πενήντα έτη. Σε περίπτωση υιοθεσίας και από τους δύο συζύγους, οι προϋποθέσεις αυτές, αρκεί να συντρέχουν στο πρόσωπο μόνο του ενός, ενώ οι προυποθέσεις είναι ίδιες τόσο για έναν μονογονέα, όσο και για ζευγάρι, ανεξάρτητα εάν οι υποψήφιοι γονείς είναι παντρεμένοι ή αν έχουν αποκτήσει ήδη παιδιά.

Επιπλέον, σημαντική προυπόθεση για την υιοθεσία τέκνου, είναι η καλή κατάσταση της υγείας των υποψηφίων γονέων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να πάσχουν από σοβαρό νόσημα, το οποίο στρέφεται κατά της επιβίωσης και της ζωής τους. Μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων υποψήφιων αναδόχων γονέων η επιλογή γίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, υπό το πρίσμα και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε με το ν. 2101/1992 (Α΄ 192)».

Ειδικότερα, μετά την εγγραφή των υποψηφίων γονέων στα «Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Θετών Γονέων» που τηρούν οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως αυτές ορίζονται δυνάμει του άρθρου 22 του ν. 4538/2018, ακολουθεί αξιολόγηση των υποψηφίων και σύνταξη κοινωνικής έκθεσης της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, στην οποία βεβαιώνεται η καταλληλότητα του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Κατόπιν τούτου οι υποψήφιοι γονείς, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία διεξάγονται από την κοινωνική υπηρεσία που επέλεξαν, από εξειδικευμένους επιστήμονες, ιδίως νομικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Αν οι γονείς ολοκληρώσουν επιτυχώς τα παραπάνω στάδια, εγγράφονται στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών και Ανάδοχων Γονέων, αποκτώντας αριθμό προτεραιότητας.

Ο κοινωνικός λειτουργός των γονέων έρχεται σε επικοινωνία με τον κοινωνικό λειτουργό που έχει διεξάγει την κοινωνική έρευνα για το παιδί, και εάν θεωρήσουν ότι υπάρχει συμβατότητα, έρχονται σε επικοινωνία οι δύο πλευρές. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας υποβάλλεται αίτηση υιοθεσίας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της συνήθους διαμονής του ανηλίκου τέκνου με γνώμονα την αρχή της προστασίας του υπέρτερου συμφέροντός του.

Τέλος, όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από ξένες χώρες απαιτείται επιπλέον να προσκομισθεί ενώπιον του δικαστηρίου που έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση υιοθεσίας, σχετική γνωμοδότηση περί του ισχύοντος νομικού καθεστώτος που διέπει την υιοθεσία στη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού μέρους (είτε αυτό είναι ο υιοθετών είτε ο υιοθετούμενος) από το Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου. Προκειμένου να διαγνωστεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του δικαίου της χώρας του αλλοδαπού μέρους.

Διαβάστε επίσης: Υιοθεσία στην Ελλάδα. Τα είδη, οι προυποθέσεις και η διαδικασία της υιοθεσίας.

Υιοθεσία τέκνου συζύγου από σύζυγο που έχει διαφορά ηλικίας άνω των 50 ετών με το ανήλικο υπό υιοθεσία τέκνο – Φυσική μητέρα βουλγαρικής υπηκοότητας

Υιοθεσία ενηλίκου. Προυποθέσεις και διαδικασία. Υιοθεσία αλλοδαπού.

Τα κληρονομικά δικαιώματα του θετού τέκνου. Τα αποτελέσματα της υιοθεσίας στις σχέσεις θετών και φυσικών γονέων.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.