Διαζύγιο και Γαμικές Διαφορές. Είδη Διαζυγίων, προυποθέσεις και Διαδικασία.

Κατά το άρθρο 1438 ΑΚ «Ο γάμος μπορεί να λυθεί με διαζύγιο. Το διαζύγιο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με συμφωνία μεταξύ των συζύγων, όπως ορίζεται στο άρθρο 1441 ΑΚ.»

Η λύση του γάμου είναι εφικτή είτε με συναινετικό διαζύγιο, στην περίπτωση που οι σύζυγοι δύνανται να διευθετήσουν από κοινού τα ζητήματα που προκύπτουν από την λύση του γάμου τους, είτε κατ’ αντιδικία, όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των συζύγων για την διάζευξη, τα επιμέρους θέματα των τέκνων εφόσον υπάρχουν, την οικογενειακή στέγη, την περιουσία του ζεύγους ή την διατροφή των συζύγων.

Συναινετικό Διαζύγιο

Ο συναινετικός τρόπος λύσης του γάμου αποτελεί πλέον, ειδικά μετά το ν. 4509/2017, (σύμφωνα με το άρθρο 22 του οποίου, ο γάμος λύνεται πλέον όχι με δικαστική απόφαση αλλά με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας κατατίθεται στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρισθεί η σύσταση του γάμου) τον πιο απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο για τη λύση του γάμου, καθώς μέσω της διαδικασίας αυτής διευθετούνται όλα τα ζητήματα που άπτονται των προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων των συζύγων, αλλά και των σχέσεων των γονέων με τα τέκνα τους (επιμέλεια, επικοινωνία, διατροφή) και μάλιστα σε μόλις δέκα ημέρες από την υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας των συζύγων.

Επιπλέον, εκτός του οικονομικού κόστους, με τη διαδικασία αυτή αποφεύγεται και το ψυχολογικό κόστος που συνήθως εμπεριέχουν οι συνεχείς αντιδικίες.

Η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1. Συμφωνία μεταξύ των συζύγων, με τη βοήθεια δικηγόρου για τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.

2. Προσκόμιση των δικαιολογητικών που εκτίθενται κατωτέρω στους δικηγόρους.

3. Εκπόνηση των συμφωνητικών από τους δικηγόρους (στα οποία περιλαμβάνονται η δήλωση βούλησης για συναινετική λύση του γάμου, οι συμφωνίες αναφορικά με την περιουσιακή κατάσταση των συζύγων, και αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα συμφωνία σχετικά με την επιμέλεια και των επικοινωνία των τέκνων με τους γονείς και η συμφωνία τους για τον χωρισμό της περιουσίας τους).

4. Έκδοση του διαζυγίου από τον συμβολαιογράφο, με υπογραφή της συμφωνίας και από τους δικηγόρους.

Κατόπιν της έκδοσης του διαζυγίου, θα πρέπει να γίνει η υποβολή της συμβολαιογραφικής πράξης στο Ληξιαρχείο με την οποία ολοκληρώνεται η διάζευξη των συζύγων.

Διαζύγιο κατ’αντιδικία

Εφόσον οι σύζυγοι δεν συμφωνούν είτε στη λύση του γάμου τους είτε στην συναινετική ρύθμιση της κοινής τους περιουσίας και τον καθορισμό των σχέσεων τους με τα τέκνα τους, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να ακολουθήσουν τη διαδικασία της αντιδικίας ενώπιον των δικαστηρίων, να ζητήσουν δηλαδή από τον Δικαστή να ρυθμίσει εκείνος τις μεταξύ τους σχέσεις και τις σχέσεις του καθενός απ’ αυτούς με τα τέκνα τους. Για να γίνει δεκτή η αγωγή διαζυγίου, πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει ο/ η ενάγων σύζυγος ισχυρό κλονισμό της έγγαμης συμβίωσης των συζύγων. 

1. Ισχυρός κλονισμός

Σύμφωνα με το άρθρο 1439 ΑΚ καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν  οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο που αφορά είτε το πρόσωπο του εναγομένου  είτε  και  των  δύο  συζύγων,  ώστε  βάσιμα  η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα.

Στο άρθρο 1439 ΑΚ αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται ο ισχυρός κλονισμός, εφόσον βέβαια ο εναγόμενος δεν καταφέρει να αποδείξει το αντίθετο.

Ως τέτοιες περιπτώσεις ορίζονται οι εξής:

  • μοιχεία: σαρκική επαφή εγγάμου προσώπου με τρίτον,
  • διγαμία: σύναψη νέου γάμου από ήδη έγγαμο πρόσωπο,
  • επιβουλή της ζωής:  επιδίωξη θανάτωσης έστω και εάν εξωτερικεύεται με απόπειρα,
  • εγκατάλειψη: παράβαση της έγγαμης υποχρεώσεως για συμβίωσης που χαρακτηρίζεται αφενός από την πρόθεση της οριστικής άρσης της συμβίωσης και αφετέρου από κάποια μονιμότητα της συγκεκριμένης κατάστασης
  • άσκηση ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του άλλου συζύγου, είτε αυτή είναι σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία.

2. Διετής διάσταση

Στο άρθρο 1439 παρ. 3 ΑΚ ορίζεται ότι: «Εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς για δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντα».

Ο νομοθέτης έχει εισάγει λοιπόν εκτός από τα μαχητά τεκμήρια της παρ.2 του άρθρου 1439 ΑΚ και ένα αμάχητο τεκμήριο ισχυρού κλονισμού των συζυγικών σχέσεων, αυτό της συνεχούς διάστασης των συζύγων, η οποία έχει διαρκέσει 2 τουλάχιστον έτη.

Θεωρείται δηλαδή, ότι με τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακοπής της συμβίωσης, ο γάμος έχει αντικειμενικά  κλονιστεί και πρέπει να λυθεί με διαζύγιο.

Η αγωγή διαζυγίου εισάγεται προς εκδίκαση ενώπιον του Δικαστηρίου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο τόπος της τελευταίας κοινής διαμονής των συζύγων.

3. Αφάνεια

Τελευταίος και όχι και τόσο συνήθης στη πρακτική τρόπος έκδοσης διαζυγίου είναι η έκδοση διαζυγίου με αιτία αυτού, την κήρυξη ενός εκ των συζύγων σε αφάνεια.

Το άρθρο 1440 ΑΚ αναφέρει ότι: «Καθένας απ’ συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο όταν ο άλλος έχει κηρυχθεί σε αφάνεια».

Πιο συγκεκριμένα η δικαστική απόφαση περί αφάνειας δημιουργεί αμάχητο τεκμήριο θανάτου, ωστόσο, ο γάμος δε λύνεται με την απόφαση αυτή. Απλώς η κήρυξη σε αφάνεια αποτελεί λόγο διαζυγίου στην αγωγή που τυχόν εγείρει ο σύζυγος του αφάντου. Μετά την αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου περί λύσεως του γάμου, ο γάμος δεν αναβιώνει σε περίπτωση επανεμφανίσεως του αφάντου.

Διαβάστε επίσηςΣυνεπιμέλεια και εφαρμογή του συστήματος της εναλλασσόμενης κατοικίας [ΜΠΑ 9398/2022]

Δικαίωμα διατροφής συζύγου μετά την έκδοση διαζυγίου. Προυποθέσεις.

Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα (1400 ΑΚ). Προυποθέσεις, άμυνα εναγομένου, προθεσμίες.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.