Η μονομερής από τον εργοδότη επιβαλλομένη εκ περιτροπής απασχόληση. Η ενημέρωση και η διαβούλευση των μερών.

Εκ περιτροπής εργασία θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες πάντα ημερήσιο ωράριο εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασία δύναται να λάβει δύο ειδικότερες μορφές: Α) της συμβατικής -με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου- εκ περιτροπής εργασία και Β) της μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασίας με απόφαση του εργοδότη. Αναλυτικότερα:

Α) Συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου

Τυχόν συμφωνία των δύο μερών για εκ περιτροπής εργασία, που μπορεί είτε να υπογραφεί κατά την κατάρτιση το πρώτον της σύμβασης εργασίας είτε κατά τη διάρκεια αυτής, πρέπει για το έγκυρο αυτής να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

α) απαιτείται η συμφωνία να περιβάλλεται τον έγγραφο τύπο (ήδη ηλεκτρονική υποβολή),

β) πρέπει να εκτίθενται με σαφήνεια τόσο ο χρόνος εργασίας όσο και η αμοιβή και τέλος

γ) η ανωτέρω συμφωνία πρέπει να γνωστοποιηθεί εντός οκτώ ημερών από την κατάρτισή της στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Σημαντική διαφορά της συμβατικής εκ περιτροπής εργασίας είναι ότι σε αντίθεση με την μονομερή με εργοδοτική απόφαση εκ περιτροπής εργασία, που θα αναλύσουμε κατωτέρω, είναι ότι δεν έχει σημασία ο λόγος που την προκάλεσε και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει. Τέλος, οι αποδοχές αντιστοιχούν στο χρόνο απασχόλησης.

Β) Μονομερής απόφαση εργοδότη

Ο εργοδότης έχει το νόμιμο δικαίωμα μονομερώς, δηλαδή με απλή απόφασή του χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου, αντί να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, εφόσον όμως συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1. Οι οικονομικές δραστηριότητες του εργοδότη περιορίστηκαν σημαντικά,

2. Προηγείται της εργοδοτικής απόφασης ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους ως εξής:

i) Συντάσσεται «ανακοίνωση μετα ενημερώσεως-προσκλήσεως σε διαβούλευση», με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι σε διαβούλευση. Στο έγγραφο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται επίκληση της μείωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

ii) Μεταξύ της ανακοίνωσης και της διενέργειας της διαβούλευσης θα πρέπει να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου οι εργαζόμενοι να προετοιμαστούν. Από τη στιγμή που ο εργοδότης εκ του νόμου όντως δικαιούται για οικονομικό τεχνικούς λόγους να επιβάλλει το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας η διαβούλευση αυτή γίνεται με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν και εάν καταστεί δυνατό να συμφωνήσουν με αυτό. Ακόμη δηλαδή και εάν οι εργαζόμενοι διαφωνούν παρόλα αυτά ο εργοδότης μονομερώς μπορεί να επιβάλλει το ανωτέρω σύστημα εργασίας. Φυσικά η απόφαση αυτή του εργοδότη δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλα αντιθέτως ελέγχεται για τυχόν καταχρηστικότητα με τη δικλείδα ασφαλείας που θέτει το άρθρο 281 ΑΚ, ήτοι ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη κλπ.

iii) Τέλος, συντάσσεται σχετικό «πρακτικό διαβούλευσης», στο οποίο αναφέρονται όσα συζητήθηκαν καθώς και η τελική εργοδοτική απόφαση, ενώ υπογράφεται τόσο από τον εργοδότη όσο και από όλους τους εργαζομένους.

3.Η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας δεν θα υπερβαίνει τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος και τέλος

4.Η απόφαση θα γνωστοποιηθεί εντός οκτώ ημερών από τη λήψη της στην οικεία επιθεώρηση εργασίας, ειδάλλως τεκμαίρεται εργασία πλήρους απασχόλησης.