Άδεια διαμονής συντρόφου με σύμφωνο συμβίωσης. Οι προυποθέσεις και η διαδικασία.

Ο/Η αλλοδαπός/-ή που συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης με Έλληνα/-ίδα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την χορήγηση άδειας νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κώδικα μετανάστευσης (Νόμος 4251/2014) , όπως τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4540/2018. Για τον σκοπό αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου , αίτηση περί χορήγησης Δελτίου Διαμονής στην αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον αποδεικνύει εγγράφως την οικογενειακή του σχέση με τον Έλληνα πολίτη και δη την ύπαρξη έγκυρου συμφώνου συμβίωσης. Η συγκεκριμένη αίτηση θα πρέπει να κατατεθεί κατά το διάστημα που ο/η αλλοδαπός/-ή διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, δηλαδή κατά τον χρόνο ισχύος της θεώρησης εισόδου (Visa) που κατέχει. Σε περίπτωση που έχει παρέλθει η διάρκεια ισχύος της θεώρησης εισόδου (Visa), δεν είναι δυνατή η κατάθεση αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής.

Μαζί με την αίτηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει μία σειρά από έγγραφα και εφόσον δεν διαπιστωθούν τυπικές ελλείψεις, χορηγείται στον αλλοδαπό Δελτίο Προσωρινής Διαμονής («Μπλε Βεβαίωση»), δυνάμει του οποίου νομιμοποιείται να διαμένει στην Ελλάδα μέχρι να εκδοθεί η οριστική άδεια διαμονής.

Η άδεια διαμονής που χορηγείται έχει διάρκεια πέντε (5) ετών, όπως ακριβώς ισχύει και για τους συζύγους Ελλήνων πολιτών, αφού ο νόμος 4540/2018 εξίσωσε πλήρως το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του νέου αυτού νόμου, ορίζεται ότι ο σύντροφος με σύμφωνο συμβίωσης έχει το δικαίωμα, όπως ακριβώς και ο σύζυγος, να λάβει προσωποπαγή άδεια διαμονής ακόμη και μετά την λύση του συμφώνου συμβίωσης, υπό την προϋπόθεση ότι το σύμφωνο συμβίωσης διήρκεσε τρία (3) τουλάχιστον έτη, εκ των οποίων το ένα (1) έτος στην Ελλάδα.