Υπεξαίρεση στην υπηρεσία: Αναστολή ποινής με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα

Η υπεξαίρεση από υπάλληλο τράπεζας ξένου κινητού πράγματος τιμωρείται πλέον σε κακουργηματική μορφή με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με το νέο άρθρο 375 ΠΚ παρ. 1. Όποιος ιδιοποιείται παράνομα ξένο (ολικά ή εν  μέρει) κινητό πράγμα που περιήλθε στην κατοχή του  με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση έως  δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο  είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση και  χρηματική ποινή. Αν πρόκειται για αντικείμενο που το  έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω ανάγκης ή  λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, επιτρόπου  ή κηδεμόνα του παθόντος ή ως μεσεγγυούχου ή  διαχειριστή ξένης περιουσίας, ο υπαίτιος τιμωρείται  με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική  ποινή,    2. Αν η αξία του αντικειμένου στην παράγραφο 1  υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ ο  υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και  χρηματική ποινή,    3. Αν η υπεξαίρεση στρέφεται άμεσα κατά του  νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των  νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των  οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η αξία του  αντικειμένου της υπερβαίνει συνολικά το ποσό των  120.000 ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον  δέκα ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες  μονάδες. Η πράξη αυτή παραγράφεται μετά είκοσι  έτη,    4. Με το ξένο πράγμα εξομοιώνεται και: α) το τίμημα  που έλαβε ο υπαίτιος για κινητό πράγμα που του  είχαν εμπιστευθεί για να το πουλήσει, καθώς και β)  το κινητό πράγμα που απέκτησε ο υπαίτιος με  χρήματα ή με άλλο πράγμα που του είχαν εμπιστευθεί  για να αγοράσει ή να ανταλλάξει αντίστοιχα το πράγμα που απέκτησε.

Με την υπ’ αριθμ. 243/2019 απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτελέσεως καταδικαστικής αποφάσεως σε συνολική ποινή ισοβίου καθείρξεως και κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατʼ εξακολούθηση σε βάρος τράπεζας κ.λπ. μέχρις ότου εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εκκρεμεί έφεση της καταδίκου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν την επιβολή ισόβιας καθείρξεως και για την υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Πλέον η υπεξαίρεση από υπάλληλο τράπεζας ξένου κινητού πράγματος προβλέπεται και τιμωρείται σε κακουργηματική μορφή με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή (παρ. 2 άρθρου 375 Π.Κ)

Σύμφωνα με το δικαστήριο οι νέες ποινικές διατάξεις θα εφαρμοσθούν ως επιεικέστερες, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 2§1 Π.Κ., κατά την εκδίκαση της εφέσεως της αιτούσας και συνεπώς και στην περίπτωση που ήθελε κριθεί ένοχη θα της επιβληθεί ανώτατη ποινή καθείρξεως δέκα ετών για την υπεξαίρεση και έξι ετών για την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και ανώτατη συνολική ποινή καθείρξεως, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 94§1 νέου Π.Κ., δέκα τριών ετών.

Απόσπασμα της απόφασης

Με την υπ’ αριθμ. 340/15-3-2017 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών η αιτούσα, καταδικάσθηκε:

α) σε ποινή ισόβιας καθείρξεως για την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος τράπεζας (Πειραιώς) που εδρεύει στην ημεδαπή μεταχειρισθείσα ιδιαίτερα τεχνάσματα, με την ιδιάζουσα επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 1 Ν. 1608/1950, ήτοι υπεξαιρέσεως το αντικείμενο της οποίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και

β) σε ποινή πρόσκαιρης καθείρξεως έξι (6) ετών για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή (Πειραιώς) το δε όφελος και η ζημία υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

Κατά της ανωτέρω αποφάσεως άσκησε νομοτύπως και εμπροθέσμως την υπ’ αριθμ. ./2017 έφεσή της (της οποίας η εκδίκαση δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί), που όμως η άσκηση της δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 497, κατά τα εκτιθέμενα ειδικότερα στη μείζονα σκέψη.

Μετά την έκδοση της παραπάνω αποφάσεως οδηγήθηκε στις φυλακές προς έκτιση της επιβληθείσας σ’ αυτήν ποινής και κρατείται σ’ αυτές ήδη επί χρονικό διάστημα δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών.

Με την ισχύ όμως του Νέου Ποινικού Κώδικα από Ιουλίου 2019 επήλθαν οι εξής νομοθετικές μεταβολές εν σχέσει προς την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως, για την οποία επιβλήθηκε στην αιτούσα η ποινή της ισόβιας καθείρξεως. Ειδικότερα : α) Με την μεταβατική διάταξη του άρθρου 462 καταργήθηκε ο ν. 1608/1950 που προέβλεπε την επιβολή ποινής ισόβιας καθείρξεως (και) για την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως στην υπηρεσία (258 Π.Κ.) β) Καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 263Α Π.Κ. σύμφωνα με την οποία για την εφαρμογή (και) του άρθρου 258 υπάλληλοι θεωρούνται και όσοι υπηρετούν μόνιμα ή πρόσκαιρα και με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση: β) σε τράπεζες που εδρεύουν στην ημεδαπή κατά το νόμο ή το καταστατικό τους…” και γ) Καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 258 Π.Κ. (υπεξαίρεση στην υπηρεσία) και πλέον η υπεξαίρεση από υπάλληλο τράπεζας ξένου κινητού πράγματος προβλέπεται και τιμωρείται σε κακουργηματική μορφή με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή (παρ. 2 άρθρου 375 Π.Κ.).

Οι ως άνω ποινικές διατάξεις, ως επιεικέστερες θα εφαρμοσθούν, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 2§1 Π.Κ., κατά την εκδίκαση της εφέσεως της αιτούσας και συνεπώς και στην περίπτωση που ήθελε κριθεί ένοχη θα της επιβληθεί (σε περίπτωση μη αναγνωρίσεως ελαφρυντικής περιστάσεως όπως άρθρου 84§2 περ. α’ ή του άρθρου 84§ε’ Π.Κ.) ανώτατη ποινή καθείρξεως δέκα (10) ετών για την υπεξαίρεση και έξι (6) ετών για την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και ανώτατη συνολική ποινή καθείρξεως, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 94§1 νέου Π.Κ., δέκα τριών (13) ετών. πηγήlαwsροt

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΠεντΕφΚακΠατρών 243/2019 στην ΤΝΠ Ισοκράτης