Μετοίκηση από την οικογενειακή στέγη ως ασφαλιστικό μέτρο πρόνοιας. Έννοια, διαδικασία και προυποθέσεις.

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του αιτούντος – συζύγου με αίτημα την μετοίκηση της καθ’ ης συζύγου του από τη συζυγική στέγη (ΜΠΑ 4816/2021).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το ασφαλιστικό μέτρο της μετοίκησης δύναται να διαταχθεί εφόσον συντρέχει ουσιαστική διακοπή της συμβίωσης και σκοπό έχει, όχι να ρυθμίσει τη χρήση της συζυγικής στέγης, αλλά να ρυθμίσει τις σχέσεις των συζύγων που έχουν διαταραχθεί. Προς το σκοπό διατήρησης της ειρήνης και τάξης στη συζυγική οικία, λοιπόν, δύναται να διαταχθεί η μετοίκηση ενός από τους συζύγους ως μέσο πρόνοιας, εφόσον κρίνεται ότι η εξακολούθηση της συμβίωσης μόνο σε περαιτέρω παρόξυνση και εκτράχυνση των ήδη τεταμένων συζυγικών σχέσεων οδηγεί.

Εν προκειμένω, το δικαστήριο δέχθηκε πως η έγγαμη συμβίωση των διαδίκων αντιμετωπίζει προβλήματα οφειλόμενα κατ’ αρχήν στην καθ’ ης, η οποία τηρεί εξυβριστική και υποτιμητική συμπεριφορά έναντι του συζύγου της, ενώ σημειώθηκε και επεισόδιο χειροδικίας μεταξύ των διαδίκων.

Περαιτέρω, σε εκτέλεση προσωρινής διαταγής, η καθ’ ης έχει ήδη αποχωρήσει από την συζυγική στέγη και διαμένει σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της.

Το δικαστήριο πιθανολόγησε πως η εξακολούθηση της συμβίωσης μόνο σε περαιτέρω παρόξυνση και εκτράχυνση των ήδη τεταμένων συζυγικών σχέσεων οδηγεί. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθούν έριδες και διαπληκτισμοί και να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση, η οποία έχει επιφέρει ηρεμία στην οικογένεια, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι στην συζυγική οικία διαμένει και η θυγατέρα των διαδίκων, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την καθ’ ης μητέρα της, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση και διέταξε τη μετοίκηση της καθ’ ης.

Απόσπασμα απόφασης

Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο γάμο το έτος 1986, από τον οποίον απέκτησαν τρία και ήδη δύο εν ζωή τέκνα, τα οποία σήμερα είναι ενήλικα. Η έγγαμη συμβίωση των διαδίκων αντιμετωπίζει προβλήματα οφειλόμενα κατ’ αρχήν στην αιτούσα – καθ’ ης, η οποία τηρεί εξυβριστική και υποτιμητική συμπεριφορά έναντι του συζύγου της, ενώ πρόσφατα, και δη την 30-6-2021 προκλήθηκε σημαντικό επεισόδιο μεταξύ των διαδίκων, όπου χειροδίκησαν κατ’ αλλήλων (βλ. την με αρ. πρωτ. ./2-7-2021 ιατρική βεβαίωση από το γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» που προσκομίζει η αιτούσα – καθ’ ης, καθώς και φωτογραφίες όπου εμφαίνεται ο αιτών – καθ’ ου τραυματισμένος στο πρόσωπο και στο σώμα). Για το περιστατικό αυτό, καθώς και για προγενέστερα αυτού, ο αιτών – καθ’ ου έχει εγείρει την από 5-7-2021 αγωγή του με την οποία ζητεί την διάζευξη του από την ήδη αιτούσα – καθ’ ης. Η αιτούσα – καθ’ ης έχει ήδη αποχωρήσει από την συζυγική στέγη, ιδιοκτησίας του εκ των διαδίκων ., σε εκτέλεση προσωρινής διαταγής, έχοντας παραλάβει τα προσωπικά της είδη (βλ. το από 21-7-2021 ιδιωτικό συμφωνητικό) και διαμένει σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της. Εξάλλου πιθανολογήθηκε ότι η εξακολούθηση της συμβίωσης μόνο σε περαιτέρω παρόξυνση και εκτράχυνση των ήδη τεταμένων συζυγικών σχέσεων οδηγεί. Πρέπει, συνεπώς, να γίνει δεκτή η υπό στοιχείο Α’ ένδικη αίτηση του ., επειδή συντρέχει επείγουσα περίπτωση και προκειμένου να αποφευχθούν έριδες και διαπληκτισμοί, να διαταχθεί η μετοίκηση της εκ των διαδίκων ., απορριπτόμενης της αιτήσεως της υπό στοιχείο Β, καθώς το Δικαστήριο άγεται στην κρίση ότι πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση, η οποία έχει επιφέρει ηρεμία στην οικογένεια, αλλά και συνεκτιμώμένου ότι στην συζυγική οικία διαμένει και η θυγατέρα των διαδίκων ., η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την μητέρα της. Πρέπει, τέλος, να συμψηφιστεί η δικαστική δαπάνη λόγω της συζυγικής σχέσης των διαδίκων (άρθρο 179 ΚΠολΔ).

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικά μέτρα για τη μετοίκηση της συζύγου από την οικογενειακή στέγη – Εξυβριστική και υποτιμητική συμπεριφορά της συζύγου εις βάρος του συζύγου και χειροδικία.

Ο Ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας. Προυποθέσεις και διαφορές με τις κοινές ποινικές διατάξεις.

Ο βιασμός του 336ΠΚ, η κατάχρηση ανηλίκων του 342ΠΚ και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας 337ΠΚ. Ορισμοί και εξειδίκευση των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Λόγοι ανάθεσης αποκλειστικής επιμέλειας ανηλίκου στον έναν γονέα [ΑΠ 155/2022]. Εφαρμογή του Ν.4800/2021 και στις εκκρεμείς υποθέσεις, επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.