Ο βιασμός του 336ΠΚ, η κατάχρηση ανηλίκων του 342ΠΚ και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας 337ΠΚ. Ορισμοί και εξειδίκευση των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Κατά το άρθρο 336 § 1 ΠΚ (Βιασμός) «Όποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή σοβαρού και άµεσου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών». Η διάταξη προστατεύει την γενετήσια ελευθερία και η ποινική δίωξη κατά το 344ΠΚ ασκείται αυτεπαγγέλτως, εκτός αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη.

Η αντικειμενική υπόσταση του υπαλλακτικά μικτού εγκλήματος του βιασμού συνίσταται στον εξαναγκασμό άλλου σε συνουσία ή σε ανοχή ή σε επιχείρηση γενετήσιας πράξης, που τελούνται με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, στρεφομένου κατά του σώματος ή της ζωής.

Ως εξαναγκασμός νοείται η υποβολή του παθόντος ή της παθούσης σε συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση γενετήσιας πράξης παρά τη θέληση ή την αντίστασή του.

Σωματική βία είναι η φυσική δύναμη που δεν μπορεί να αποκρουσθεί και που εξαναγκάζει κάποιον να υποστεί χωρίς τη θέλησή του την συνουσία ή να ανεχθεί γενετήσια πράξη ή να επιχειρήσει την τελευταία, ενώ ψυχολογική βία είναι αυτή που ενέχει απειλή ενωμένη με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, ο δε κίνδυνος πρέπει να είναι «άμεσος» δηλ. το επαπειλούμενο κακό να ενέχει σοβαρότητα και βαρύτητα ικανή να οδηγήσει τον εξαναγκαζόμενο να υποστεί την τη συνουσία ή να ανεχθεί ή να επιχειρήσει άλλη συναφή πράξη, μπορεί δε να αφορά τη ζωή ή την υγεία του παθόντος ή των οικείων του. Για την ύπαρξη τέλος της συνουσίας αρκεί η ένωση των γεννητικών μορίων του άνδρα και της γυναίκας, χωρίς να χρειάζεται να γίνει εκσπερμάτωση ή αν γίνει δεν απαιτείται τέτοια εντός του κόλπου της γυναίκας.

Υποκειμενικώς απαιτείται δόλος, που συνίσταται στη γνώση και τη θέληση των άνω στοιχείων του εγκλήματος του βιασμού, δηλαδή στη βούληση του δράστη όπως με σωματική βία ή με απειλή ή και με τις δύο μαζί εξαναγκάσει άλλον σε εξώγαμη συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης και περιλαμβάνει τη γνώση ότι ο “άλλος” δε συναινεί στη συνουσία ή την ασελγή πράξη (ΑΠ 246/12 Α’Δημοσ. NOMOS και AΠ 1885/02 ΠοινΔικ 2002.350).

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του νέου ΠΚ (ν. 4619/19) «Ο όρος «γενετήσια πράξη» έχει την έννοια που προσδιορίζει η νοµολογία και η επιστήµη. Πρόκειται για τη συνουσία και άλλες πράξεις µε την ίδια βαρύτητα, από πλευράς προσβολής του εννόµου αγαθού της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι η «παρά φύσιν» συνεύρεση, ο ετεροαυνανισµός ή πεολειξία και η αιδιολειξία ή η χρήση υποκατάστατων µέσων.

Ως χειρονοµίες «γενετήσιου χαρακτήρα» νοούνται πράξεις ήσσονος βαρύτητας, οι οποίες όµως προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια, όπως χειρονοµίες ή θωπείες ή ψαύσεις του σώµατος, που δεν εξικνούνται σε γενετήσια πράξη. Τέλος πράξη γενετήσιου χαρακτήρα είναι συµπεριφορές ή χειρονοµίες, οι οποίες κατά την κοινή αντίληψη υπαινίσσονται ή καταδεικνύουν ή παρωθούν σε γενετήσιες πράξεις».

Ως γενετήσια πράξη νοείται εκείνη που αντικειμενικώς προσβάλλει το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, υποκειμενικώς δε κατευθύνεται στην ικανοποίηση ή διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας και διακρίνεται από τη συνουσία που είναι η συνένωση των γεννητικών μορίων. Όπως πάγια υποστηρίζεται τα τελευταία κυρίως χρόνια, με την τροποποίηση των σχετικών εγκλημάτων (παλαιότερα κατά των ηθών και ήδη κατά της γενετήσιας ελευθερίας), προστατευόμενο αγαθό του άρθρ. 336 Π.Κ. είναι η γενετήσια ελευθερία ως μερικότερη έκφραση της εν γένει προσωπικής ελευθερίας του ατόμου. Όπως δε αναφέρεται επίσης στην αιτιολογική έκθεση του νέου ΠΚ (ν. 4619/19) «Ο Ποινικός Κώδικας αντιλαµβάνεται ως έγκληµα κατά της γενετήσιας ελευθερίας κάθε κάµψη της βούλησης του προσώπου στο πεδίο της γενετήσιας αυτοδιάθεσης, προκειµένου αυτό να ενεργήσει ή να ανεχθεί γενετήσια πράξη…»

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 342 § 1 (Κατάχρηση ανηλίκων) του νέου ΠΚ «Ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη, γ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη ως δέκα έτη». Από τη νέα αυτή διάταξη του άρθρου 342 ΠΚ έχουν απαλειφθεί οι επιβαρυντικές περιπτώσεις της (παλαιότερης) παραγράφου 2 μεταξύ των οποίων και οι περιπτώσεις υπό στοιχ. γ και δ. της παραγράφου εκείνης. Συνεπώς στις περιπτώσεις πλέον αυτές τυγχάνει εφαρμοστέα η νέα διάταξη ως ευμενέστερη για τον κατηγορούμενο.

Κατά τα λοιπά το στοιχείο που με τη διάταξη αξιολογείται είναι κατά κύριο λόγο η εκμετάλλευση της σχέσης εμπιστοσύνης καθώς προστατεύεται η γενετήσια ελευθερία των ανηλίκων, που λόγω της εμπίστευσης αυτών στο δράστη, βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένα σε γενετήσιες προσβολές από αυτόν (βλ. και ΑΠ 1274/2011 A’ Δημοσ. ΝΟΜΟΣ και ΕφΚερκ 95/2013 Αρμεν 14.267).

Ο χαρακτηρισμός της πράξης, ως γενετήσιας (με το νέο Ποινικό Κώδικα), εξαρτάται και από τις ειδικές περιστάσεις της, δηλαδή από τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο της τέλεσής της, αλλά και από τις ιδιότητες των προσώπων, μεταξύ των οποίων αυτή τελέστηκε. Έτσι, στοιχειοθετεί το πιο πάνω έγκλημα όχι μόνο η συνουσία, αλλά και οι γενετήσιες πράξεις δηλ. οι ίσης βαρύτητας με την συνουσία πράξεις, επιχείρημα που αντλείται από την διάταξη του άρθρου 336 § 2 ΠΚ (για την ερμηνεία του όρου «γενετήσια πράξη» στο νέο Ποινικό Κώδικα βλ. και παραπάνω).

Εξάλλου, κατά το άρθρο 337 § 1 ΠΚ (Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας) «Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση».

Η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας συνίσταται στην προσβολή της τιμής άλλου με την διενέργεια χειρονομιών γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, ενώ υποκειμενικά απαιτείται δόλος, που συνίσταται στη γνώση και τη θέληση της ως άνω προσβολής με τις ως άνω πράξεις.

Διαβάστε επίσης: Ναρκωτικά. Νομοθετικό πλαίσιο, πράξεις και επαπειλούμενες ποινές.

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας. Ορισμοί, ποινική αντιμετώπιση και διαφορές. Κλοπή, ληστεία, υπεξαίρεση, απιστία και άλλες μορφές αδικημάτων.

Ο Ν. 4858/2021 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σεξουαλική παρενόχληση. Ορισμός και αποζημίωση για ηθική βλάβη εξαιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος εργαζομένης

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.