Κατάσχεση εις χείρας Τρίτου. Έννοια και προυποθέσεις.

Μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως (έµµεσης) και συγχρόνως είδος κατασχέσεως, αποτελεί η διαδικασία της αναγκαστικής κατασχέσεως στα χέρια τρίτου, η οποία στοχεύει στην ικανοποίηση χρηµατικών απαιτήσεων και ρυθµίζεται νοµοθετικά στα άρθρα 982-991Β. Αντικείµενο της κατασχέσεως στα χέρια τρίτου είναι κατά κανόνα χρηµατικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι ορισµένου τρίτου ή σπανιότερα κινητά πράγµατα που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, αλλά ανήκουν στον οφειλέτη ή απαιτήσεις για τη µεταβίβαση της κυριότητας κινητών πραγµάτων.

Η κατάσχεση στα χέρια τρίτου επιβάλλεται από τον δανειστή, ο οποίος, ενώ έχει απαίτηση κατά του οφειλέτη του, δε στρέφεται εναντίον του, αλλά εναντίον τρίτου προσώπου, το οποίο, ή οφείλει χρηµατική απαίτηση κατά του οφειλέτη του, ή κατέχει κινητά πράγµατα, που εµφανίζονται να ανήκουν στην κυριότητα του οφειλέτη του, είτε είναι υποχρεωµένος να µεταβιβάσει τα κινητά αυτά κατά κυριότητα στον οφειλέτη του. Η διαδικασία της κατασχέσεως στα χέρια τρίτου έχει ως αφετηρία την επίδοση του κατασχετήριου εγγράφου στον τρίτο και στον καθ’ ου η εκτέλεση οφειλέτη.

Από την επίδοση αυτή ο καθ’ ου χάνει την εξουσία διαθέσεως της κατασχεθείσας απαιτήσεως και κάθε µορφή απαλλοτριώσεως αυτής επιφέρει ως συνέπεια την ακυρότητα της δικαιοπραξίας ή της πράξης που έγινε παρά την απαγόρευση, κατά τα οριζόµενα στο ουσιαστικό δίκαιο.

Η απαγόρευση διαθέσεως περιορίζεται στο ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση, όπως ορίζεται και στην § 2 του άρθρου 984 για τον τρίτο. Η δέσµευση δηλαδή της κατασχεθείσας απαιτήσεως είναι µερική και όχι ολική και περιλαµβάνει µόνο το κατασχεθέν ποσό, µε αποτέλεσµα το επιπλέον µη κατασχεθέν ποσό να µπορεί ο µεν καθ’ ου να το διαθέσει ελεύθερα, ο δε τρίτος να το καταβάλει, να το συµψηφίσει κ.λ.π

Γενικές προϋποθέσεις της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.

ι)  Ο επισπεύδων δανειστής θα πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε εκτελεστό τίτλο κατά του οφειλέτη του (ή των προσώπων που νοµιµοποιούνται παθητικά), στον οποίο να αποτυπώνεται απαίτηση βέβαιη και εκκαθαρισµένη.

ιι) Απαραίτητη είναι επίσης η περιαφή του εκτελεστήριου τύπου και έκδοση απογράφου καθώς και η τήρηση προδικασίας, µε την προηγούµενη επίδοση επιταγής στον οφειλέτη του και την πάροδο τριών εργάσιµων ηµερών από την επίδοσή της.

Τα πρόσωπα που συµµετέχουν στη διαδικασία

ι) Επισπεύδων δανειστής: το φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που εµφανίζεται στον εκτελεστό τίτλο ως δικαιούχος χρηµατικής απαιτήσεως ή που νοµιµοποιείται ενεργητικά να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση για την ικανοποίηση της χρηµατικής αυτής απαιτήσεως.

ιι)  Καθ’ ου η εκτέλεση οφειλέτης: κατονοµάζεται στον εκτελεστό τίτλο ως οφειλέτης της χρηµατικής παροχής, όπως και κάθε άλλο πρόσωπο, που νοµιµοποιείται παθητικά για την ικανοποίηση της ίδιας χρηµατικής απαιτήσεως. Ο οφειλέτης της χρηµατικής παροχής, για την οποία επισπεύδεται η αναγκαστική εκτέλεση, έχει όµως συγχρόνως και την ιδιότητα του δανειστή της απαιτήσεως, είναι ο δικαιούχος της κατασχετέας απαιτήσεως, που βρίσκεται στα χέρια του τρίτου. Ο οφειλέτης αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του επισπεύδοντος δανειστή µε τον τρίτο, στα χέρια του οποίου κατάσχεται η απαίτησή του.

ιιι) Τρίτος: κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, το οποίο είναι κάτοχος εξ ιδίου δικαίου, δυνάµει δηλαδή ορισµένης έννοµης σχέσης µεταξύ αυτού και του οφειλέτη, του αντικειµένου της κατασχέσεως. Ο τρίτος κατέχει το κατασχετέο αντικείµενο µε βάση συγκεκριµένη έννοµη σχέση (µίσθωση, παρακαταθήκη, εντολή κ.λπ.).

Παραδείγµατα τρίτου: Ο µισθωτής, ο λήπτης χρησιδανείου, ο εντολοδόχος, ο αγοραστής που δεν έχει εξοφλήσει το τίµηµα από την πώληση ακινήτου, ο υπαίτιος σε αποζηµίωση από τροχαίο ατύχηµα έναντι του ζηµιωθέντος, η ασφαλιστική εταιρεία για το ποσό που έπρεπε να καταβάλει στον υπαίτιο του ατυχήµατος καθ’ ου η εκτέλεση κ.λπ.

Διαβάστε επίσης: Κατάσχεση εις χείρας τρίτου. Έννοια και αντικείμενο. Άμυνα του οφειλέτη.

Νέος πτωχευτικός και ρύθμιση οφειλών, πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία. Προυποθέσεις και διαδικασία πτώχευσης. [Ν 4738/2020]

Αγωγή αναγνώρισης ακυρότητας διαθήκης λόγω προσβολής της νόμιμης μοίρας και αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος στη νόμιμη μοίρα.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.