Η νέα διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου με τον Ν.4509/2017. Το προισχύον καθεστώς και οι αλλαγές.

Το συναινετικό διαζύγιο χαρίζει στους συζύγους τη δυνατότητα να επιλύσουν με μία μόνο δικαστηριακή διαδικασία όλα τα θέματα που ανακύπτουν από τον τερματισμό του γάμου τους και της εγγάμου συμβιώσεώς τους,  αφού προσυμφωνούν εγγράφως ενώπιον δικηγόρου και ρυθμίζουν όλα τα θέματα (ανήλικα τέκνα, κοινά περιουσιακά στοιχεία, μετεγκατάσταση ενός εκ των συζύγων κλπ) εκ των προτέρων.

Το προηγούμενο καθεστώς

Η προηγούμενη διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου βάσει του Ν. 4055/12 περιλάμβανε τα κάτωθι στάδια:

1.Αρχικά υπογραφόταν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο τα συμβαλλόμενα μέρη (σύζυγοι) δήλωναν ρητά την επιθυμία τους να λύσουν τον γάμο τους συναινετικά. Εάν υπήρχουν ανήλικα τέκνα, τότε στο ίδιο συμφωνητικό μπορούσαν και έπρεπε να συμπεριληφθούν όροι επιμέλειας και επικοινωνίας που αφορούσαν το ανήλικο τέκνο (όπως προαναφέρθηκαν).

2.Στη συνέχεια κατατίθετο αίτηση συναινετικού διαζυγίου στο κατά τόπον αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο και λαμβανόταν ημερομηνία δικασίμου.

3.Εάν τα συμβαλλόμενα μέρη (σύζυγοι) δεν επιθυμούσαν να παραστούν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο την ημέρα της δικασίμου, είχαν τη δυνατότητα να συντάξουν ένα ειδικό πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο, δια του οποίου θα έδιναν την πληρεξουσιότητα στον/η δικηγόρο της επιλογής τους να παραστεί αντ’ αυτών στη δίκη και να τους εκπροσωπήσει κατά την εκδίκαση του συναινετικού τους διαζυγίου. Το εν λόγω ειδικό πληρεξούσιο μπορούσε να είναι κοινό για αμφότερα τα μέρη και χωριστό για κάθε ένα απ’ αυτά.

4.Στη συνέχεια εκδικαζόταν το συναινετικό διαζύγιο την ημέρα της ορισθείσης δικασίμου.

5.Μέσα στους επόμενους μήνες από την εκδίκαση του συναινετικού διαζυγίου δημοσιευόταν η δικαστική απόφαση που έκανε δεκτή την αρχική αίτηση.

6.Στη συνέχεια ακολουθούσε η διαδικασία παραίτησης από τα ένδικα μέσα, η οποία εφόσον είχε προηγηθεί η σύνταξη ειδικού πληρεξουσίου σε συμβολαιογράφο γινόταν ερήμην των μερών από τον/τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους. Διαφορετικά απαιτείται η παρουσία των συμβαλλομένων μερών στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

7.Μόλις γινόταν η παραίτηση από τα ένδικα μέσα, σε περίπτωση που ο γάμος ήταν θρησκευτικός έβγαινε η εισαγγελική παραγγελία περί λύσεως του γάμου, την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη την προσκόμιζαν στην κατά τόπον αρμόδιο Μητρόπολη (με βάση τον Ιερό Ναό τέλεσης του νόμιμου θρησκευτικού γάμου), απ’ όπου ελάμβαναν ένα πιστοποιητικό περί «πνευματικής» λύσεως του γάμου καθώς και ένα πιστοποιητικό περί τελέσεως νέου γάμου.Σε περίπτωση που ο γάμος ήταν πολιτικός, τότε τα συμβαλλόμενα μέρη προσκόμιζαν τα έγγραφα περί παραιτήσεως από τα ένδικα μέσα στο κατά τόπον αρμόδιο Ληξιαρχείο, όπου καταχωριζόταν η λύση του γάμου τους.

Οι αλλαγές στον Νόμο

Ο Νόμος 4509/2017 επέφερε τροποποιήσεις σε μία σειρά από κώδικες, μεταξύ των οποίων οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, με τις νέες ρυθµίσεις καθίσταται ευκολότερη και ταχύτερη για τον διάδικο η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, τίθενται σε ισχύ οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

1. Το άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1438

Ο γάμος μπορεί να λυθεί με διαζύγιο, το οποίο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με συμφωνία μεταξύ των συζύγων, όπως ορίζεται στο άρθρο 1441.».

2. Το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1441

1. Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν τον γάμο τους. Η συμφωνία αυτή συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου για καθέναν από αυτούς και υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

2. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλειά τους, η επικοινωνία με αυτά και η διατροφή τους, με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων, που υπογράφεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 και ισχύει για δύο (2) έτη τουλάχιστον.

3.α) Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του κάθε συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια σε συμβολαιογράφο.

β) Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων, η ημερομηνία της οποίας αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη.

4. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.

5. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί η σύσταση του γάμου.».

6. Η ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου 5 δεν καταλαμβάνει τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις στα δικαστήρια, οι οποίες εκδικάζονται κατά τη διαδικασία που ίσχυε κατά τον χρόνο της κατάθεσής τους.

7. Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, παραγγέλλεται η λύση αυτού από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ύστερα από αίτηση του έχοντος έννομο συμφέρον η οποία συνοδεύεται από αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης. Η αίτηση με την παραγγελία συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο ιερός ναός όπου τελέστηκε ο γάμος. Η πνευματική λύση του γάμου είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προσθήκη της πρώτης παραγράφου, στο άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα προστίθεται στους τρόπους λύσης του γάµου και η συµφωνία των συζύγων σύµφωνα µε το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα.

Με τις προτεινόµενες ρυθµίσεις της δεύτερης παραγράφου, το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται και πλέον οι σύζυγοι µπορούν να λύσουν το γάµο τους και µε έγγραφη συµφωνία. Η  έγγραφη συµφωνία για τη λύση του γάµου, καθώς και το έγγραφο συµφωνητικό που αφορά στην επιµέλεια, στην επικοινωνία και στη διατροφή των ανήλικων τέκνων, υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους µαζί µε τα ειδικά πληρεξούσια σε συµβολαιογράφο. Ο συµβολαιογράφος αµέσως µετά την κατάθεση των εγγράφων βεβαιώνει τη λύση του γάµου και επικυρώνει τις συµφωνίες, εφόσον συντρέχουν οι νόµιµες προϋποθέσεις. Η σύνταξη της συµβολαιογραφικής πράξης απέχει τουλάχιστον δέκα(10) ηµέρες από την αρχική συµφωνία των συζύγων, γεγονός που αποδεικνύεται από τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συµβαλλοµένων. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιµέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συµπεριληφθεί στη συµφωνία οι ρυθµίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονοµίας. Μετά τη λήξη ισχύος της κατά τα ανωτέρω επικυρωµένης συµφωνίας, µε ίδια συµφωνία και µε την ίδια διαδικασία µπορεί να ρυθµίζεται η επιµέλεια των τέκνων, η επικοινωνία µε αυτά, καθώς και η διατροφή τους για περαιτέρω χρονικό διάστηµα. Η λύση του γάµου ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συµβολαιογραφικού εγγράφου που περιέχει τη συµφωνία, στο ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί και η σύστασή του. O ληξίαρχος είναι υποχρεωµένος να προβεί στην καταχώριση της λύσης.

Τα δικαιολογητικά για το συναινετικό διαζύγιο

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι :

-Ληξιαρχική πράξη γάμου(τουλάχιστον εντός του τελευταίου εξαμήνου)

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(τουλάχιστον εντός του τελευταίου εξαμήνου)

-Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας

-Ιδιωτικό συμφωνητικό περί λύσης γάμου (συντάσσεται από Δικηγόρο)

-Ιδιωτικό συμφωνητικό περί ρύθμισης θεμάτων ανηλίκων τέκνων (συντάσσεται από Δικηγόρο)

-Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παράστασης των μερών στην συζήτηση της αίτησης. (συντάσσεται από Συμβολαιογράφο)

Τέλος πέραν των άλλων, το κόστος του συναινετικού διαζυγίου είναι μακράν μικρότερο από αυτό του διαζυγίου με αντιδικία καθώς πολλές εκκρεμότητες λύνονται με το συμφωνητικό μεταξύ των μερών και όχι με ξεχωριστά δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης: Διαζύγιο και Γαμικές Διαφορές. Είδη Διαζυγίων, προυποθέσεις και Διαδικασία.

Διαζύγιο – Ισχυρός κλονισμός λόγω διετούς διάστασης. Έννοια και προυποθέσεις

Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα μετά το διαζύγιο. Παραγραφή του δικαιώματος.

Αφαίρεση της γονικής μέριμνας, κατ’ άρ.1532 ΑΚ, και λόγοι αφαίρεσης. Αφαίρεση γονικής μέριμνας από τη μητέρα και ανάθεση αποκλειστικά στον πατέρα.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *