Προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε χήρα συνταξιούχου του Ι.Κ.Α. και συντάξεις που καταβάλλονται αχρεωστήτως μετά τον θάνατο του συνταξιούχου σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό [ΔΠΑ 7031/2020, 17ο Τμήμα].

Προκειμένου να χορηγηθεί σύνταξη σε χήρα συνταξιούχου του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. λόγω θανάτου του συζύγου της απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο, ο γάμος τους να έχει διαρκέσει μέχρι το χρόνο του θανάτου του συζύγου τουλάχιστον πέντε έτη, εκτός εάν συντρέχει κάποια ειδικότερη περίπτωση (γέννηση ή νομιμοποίηση τέκνου ή εγκυμοσύνη), η οποία, παρά την επέλευση του θανάτου του συνταξιούχου σε χρόνο μικρότερο της πενταετίας από την τέλεση του γάμου, να επιτρέπει τη λήψη σύνταξης από τη χήρα.

Σε περίπτωση δε, συμβίωσης της αιτηθείσας τη σύνταξη και του (θανόντος) συνταξιούχου, θα πρέπει να αποδεικνύεται με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο η συμβίωση αυτή για μακρό χρονικό διάστημα όπως και ότι ο γάμος τους δεν ήταν δυνατόν να τελεσθεί νωρίτερα λόγω νομικού κωλύματος. 

Δεν κρίθηκαν ωστόσο, ως επαρκή αποδεικτικά στοιχεία τόσο η ιδιόγραφη διαθήκη του αποβιώσαντος, με την οποία εγκαθιστούσε κληρονόμο την προσφεύγουσα επί του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε μέχρι το θάνατό του όσο και οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του Οργανισμού, καθώς το μόνο που αποδείχθηκε αναφορικά με τη σχέση που συνέδεε την προσφεύγουσα με τον θανόντα προ της τέλεσης του γάμου τους, είναι αυτή της εξαρτημένης εργασίας, λόγω παροχής εκ μέρους της υπηρεσιών φροντίδας τόσο στον ίδιο όσο και στην πρώτη του σύζυγό του, και όχι η μακροχρόνια συμβίωσή τους, τέτοια ώστε σε συνδυασμό με τον από διετίας γάμου τους να μπορεί να κατατείνει στη θεμελίωση του δικαιώματός της για μεταβίβαση της κύριας σύνταξης γήρατος του θανόντος συζύγου της.

Εξάλλου, η ίδια δεν επικαλέστηκε συγκεκριμένα και δεν απέδειξε την ύπαρξη οποιουδήποτε νομικού κωλύματος που εμπόδιζε την τέλεση του γάμου τους σε προγενέστερο χρόνο, απορριπτομένης της σχετική προσφυγής ως αβάσιμης.

Απόσπασμα απόφασης

Εξάλλου, σύνταξη καταβάλλεται από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης νομίμως και σε κοινό λογαριασμό, κατά την έννοια των άρθρων 1 και 2 του ν. 5638/1932, εφόσον μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβάνεται ο συνταξιούχος.

Σε περίπτωση πίστωσης του λογαριασμού αυτού, αχρεωστήτως, με σύνταξη μετά τον θάνατο του συνταξιούχου, ο λογαριασμός χρεώνεται με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό μέχρι την εξάντληση του υπάρχοντος υπολοίπου.

Εάν το υπάρχον υπόλοιπο δεν επαρκεί για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης, το ελλείπον ποσό αναζητείται με τη νόμιμη διαδικασία κατ’ αρχάς από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί στοιχείο της κληρονομίας κατ’ άρθρο 1710 Α.Κ., αφού η οφειλή γεννάται μετά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομίας (χρόνο θανάτου).

Αντίθετα, οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, εάν δεν είναι οι ίδιοι συνδικαιούχοι του λογαριασμού αυτού, δεν έχουν κανένα δικαίωμα επί της κατάθεσης (άρθρο 3 του ν. 5638/1932).

Επομένως, ο συνταξιοδοτικός φορέας δεν δύναται να στραφεί κατά των κληρονόμων αποβιώσαντος συνταξιούχου εκ μόνης της ιδιότητάς τους ως κληρονόμων για να αναζητήσει από αυτούς το αχρεωστήτως καταβληθέν στον λογαριασμό του αποβιώσαντος συνταξιούχου ποσό σύνταξης μετά τον θάνατό του.

Για να είναι νόμιμος ένας τέτοιος καταλογισμός θα πρέπει το Ταμείο να επικαλεστεί και να αποδείξει πως οι κληρονόμοι του συνταξιούχου πράγματι εισέπραξαν μετά τον θάνατό του τα καταβληθέντα σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου δεν είναι συνδικαιούχοι ποσά. πηγή adjustice-lawsροt

Διαβάστε επίσης: Διαγραφή χρεών από ασφαλιστικές εισφορές λόγω 10 ετούς παραγραφής [ΜονΔΠρΑθ 4268/2022]

Δικαίωμα συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με οφειλές προς τα Ταμεία [2309/2022 ΔΕφΑθ].

Νόμος 5053/2023 για εργασιακά, τριετίες, εργασία την 6η ημέρα, «ΕΡΓΑΝΗ II» και ψηφιακή κάρτα. Τα κυριότερα σημεία και οι αλλαγές.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.