Στρατιωτική θητεία μονίμων κατοίκων εξωτερικού. Προϋποθέσεις αναβολής και διαδικασία.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3421/2005, όλοι οι Έλληνες, από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το δέκατο ένατο έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποχρέωση στράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Η διάρκεια της θητείας και ο τρόπος εκπλήρωσης μπορεί να ποικίλει και να διαφοροποιείται από παράγοντες, όπως η ηλικία, η κατάσταση υγείας, η οικογενειακή κατάσταση ακόμα και η ιδεολογία του υποψήφιου στρατεύσιμου.

Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 3421/2005 αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού. Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για την εφαρμογή του παρόντος νόμου θεωρούνται όσοι πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μία ή περισσότερες χώρες.

β. Έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μία ή περισσότερες χώρες.

Για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν ειδικότερα τα κάτωθι:

α. Για τη συμπλήρωση της ενδεκαετούς ή της επταετούς εγκατάστασης στο εξωτερικό, δεν λαμβάνεται υπόψη το πέραν των έξι μηνών χρονικό διάστημα παραμονής στην Ελλάδα για κάθε ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση αυτή, ο απαιτούμενος χρόνος για την απόκτηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου του εξωτερικού υπολογίζεται πάλι από την αρχή.

β. Απώλεια της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού επέρχεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

(1) Με την απέλαση στην Ελλάδα.

(2) Με την υπέρβαση έξι μηνών παραμονής στην Ελλάδα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους η οποία ισοδυναμεί νομικά με επαναπατρισμό.

γ. Η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού είναι δυνατόν να επανακτηθεί, αν μετά την απώλειά της συμπληρωθούν εκ νέου τα προβλεπόμενα του παρόντος άρθρου, χρονικά διαστήματα.

δ. Η απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου γίνεται με πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις αρμόδιες ελληνικές προξενικές αρχές. Ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του πιστοποιητικού μόνιμου κατοίκου εξωτερικού, ορίζεται η ελληνική προξενική αρχή (Προξενείο, προξενικό γραφείο Πρεσβείας κτλ.) στην περιφέρεια της οποίας έχει ο αιτών την κατοικία του κατά την υποβολή της αίτησης. Για την έκδοση του παραπάνω πιστοποιητικού και προς απόδειξη είτε της ενδεκαετούς τουλάχιστον κύριας και μόνιμης εγκατάστασης ανεξάρτητα εργασίας είτε της επταετούς βιοποριστικής εγκατάστασης και κατοικίας, σε μία ή περισσότερες χώρες , οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στις προξενικές αρχές επίσημα έγγραφα (διαβατήριο, βεβαιώσεις δημοσίων ή δημοτικών ή αστυνομικών αρχών, πιστοποιήσεις εργοδοτών ή ασφαλιστικών φορέων ή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποδείξεις πληρωμής λογαριασμών κοινής ωφέλειας κλπ). Αν δε, είχε περισσότερες κατοικίες στο εξωτερικό, σημασία έχει η τελευταία χρονικά, όπου θα πρέπει να απευθυνθεί ο στρατεύσιμος. (Φ.429.1/8/150107 κοινής απόφαση Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας “ Ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων μονίμων κατοίκων εξωτερικού» ΦΕΚ Β΄ 61/24.01.2006)

ε. Η αίτηση και η πιστοποίηση υποβάλλονται στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο οποτεδήποτε μετά την 1η Ιανουαρίου που ο ενδιαφερόμενος διανύει το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας του.

στ. Ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό, που διανύεται από λειτουργούς ή έμμισθους υπαλλήλους πολιτικούς και στρατιωτικούς ή μισθωτούς, που απασχολούνται στο Δημόσιο και τα κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καθώς και από τα τέκνα τους μέχρι την ενηλικίωσή τους, δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της ενδεκα-ετίας ή της επταετίας, που τίθεται ως προϋπόθεση από την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού για την απόκτηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού.

ζ. Το πέραν του εξαμήνου χρονικό διάστημα παραμονής του ανήλικου τέκνου για οποιονδήποτε λόγο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κατοικία των γονέων του, δεν υπολογίζεται για την απόκτηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού. Οι διατάξεις των υποπαραγράφων α’ και β’ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ισχύουν και στην προκείμενη περίπτωση.

η. Το πέραν του εξαμήνου χρονικό διάστημα παραμονής ενηλίκων στην Ελλάδα που εγγράφονται για φοίτηση σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, υπολογίζεται ως χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή μέχρι τη συμπλήρωση του εικοστού όγδοου έτους της ηλικίας τους σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των σπουδών. Όσοι από αυτούς δεν πληρούν την τιθέμενη προϋπόθεση της υποπαραγράφου α’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και καλούνται για κατάταξη λόγω αρχικής πρόσκλησης της κλάσης τους πριν την ημερομηνία εγγραφής τους στις παραπάνω σχολές, δικαιούνται τη χορήγηση αναβολής του άρθρου 20 του νόμου αυτού και το πέραν του εξαμήνου χρονικό διάστημα παραμονής στην Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ως χρόνος παραμονής στο εξωτερικό. Με την εγγραφή τους στις σχολές αυτές υποχρεούνται στην υποβολή δικαιολογητικών για χορήγηση αναβολής σπουδών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του παρόντος νόμου.

3. Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας με παραγραφή, αίρονται οι ποινικές συνέπειες και οι σχετικές δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.

4. Όσοι συμπληρώνουν τα χρονικά διαστήματα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, κατά τη διάρκεια της λιποταξίας τους, δεν αποκτούν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού.

5. Η αναβολή κατάταξης των μόνιμων κατοίκων εξωτερικού διακόπτεται είτε με αίτησή τους είτε με την απώλεια της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού.

Βέβαια, ανεξαρτήτως άλλων λόγων που μπορούν να συντρέχουν στο πρόσωπο όσων επιστρέφουν στην Ελλάδα και που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή της θητείας, με τη συμπλήρωση του 33 έτους της ηλικίας του, κάθε στρατεύσιμος μπορεί να υπηρετήσει για διάστημα 20 ημερών και να εξαγοράσει το υπόλοιπο της ολόκληρης ή μειωμένης θητείας του (αρθ. 57 Ν. 3421/05 ως ισχύει).

Έννομες Συνέπειες.

Ο χαρακτηρισμός του στρατεύσιμου ως μονίμου κατοίκου εξωτερικού, τον απαλλάσσει από τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία μας για τους ανυπότακτους, Η εξαίρεση από τις προσκλήσεις για κατάταξη ισχύει όμως αναδρομικά, για αυτές δηλαδή τις κλήσεις στις οποίες δεν εμφανίστηκε μέχρι να την αποκτήσει.

Αυτό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων καθώς μέχρι την συμπλήρωση των παραπάνω ορίων ο στρατεύσιμος εξακολουθεί να καλείται στις μονάδες κατάταξης, να του επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις όπως αυτή του προστίμου ανυποταξίας των έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ αλλά και να κινούνται εναντίον του ποινικές διαδικασίες ως ανυπότακτου (άρθρο 32 του ν. 2287/1995 “Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας“).

Για την διαγραφή του Προστίμου Ανυποταξίας των 6.000€ απαιτείται προσφυγή ενώπιων Διοικητικών Δικαστηρίων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από τότε που αποδεδειγμένα έλαβε γνώση ο ενδιαφερόμενος, ενώ αντίστοιχα απαιτούνται και ανάλογες ενέργειες για την παύση της ποινικής δίωξης του ανυπότακτου και την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί λόγω της μη κατάταξης.

Διαβάστε επίσης: Μεταθέσεις στρατιωτικών. Κριτήρια, προυποθέσεις και άμυνα στρατιωτικού κατά της απόφασης μετάθεσης.

Πότε η πράξη του κατηγορουμένου δεν είναι τελικά άδικη? Οι λόγοι άρσης του άδικου χαρακτήρα του εγκλήματος.

Πτωχές εταιρείες και πλούσιοι μέτοχοι. Ενέργειες αποφυγής πληρωμής εταιρικών υποχρεώσεων. Νομοθετικό καθεστώς και τρόποι αντιμετώπισης των εταιρικών τακτικών που σκοπούν στην μη αποπληρωμή των οφειλών και στην καταδολίευση των δανειστών.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.