Νέος πτωχευτικός και ρύθμιση οφειλών, πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία. Προυποθέσεις και διαδικασία πτώχευσης. [Ν 4738/2020]

Σε εφαρμογή τέθηκε ο νέος πτωχευτικός νόμος και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Μέσω της πλατφόρμας πραγματοποιούνται οι διαδικασίες για ρύθμιση οφειλών ή για πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία. Οι βασικές καινοτομίες του νέου θεσμικού πλαισίου είναι:

α)Οι πιστωτές θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση του οφειλέτη και να προτείνουν λύσεις. Πρόκειται για το πρώτο και καθοριστικό βήμα (έγκαιρη προειδοποίηση και ενημέρωση).

β)Η ρύθμιση οφειλών γίνεται για το σύνολο των χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος οφειλέτης να ρυθμίσει μόνο χρέη προς δάνεια ή προς εφορία. Προβλέπονται ρυθμίσεις έως 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, δήμοι, κά). Και έως 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες. Για την πρώτη κατοικία, η δόση επιδοτείται κατά 50% από το Δημόσιο. Στη ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνεται “κούρεμα”. Ο αριθμός των δόσεων, το ύψος της και το κούρεμα προκύπτει μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Πρόκειται για τη φάση του λεγόμενης εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους.

γ)Όσοι δανειολήπτες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αποτύχουν να ρυθμίσουν το χρέος τους, τότε οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποκτήσουν τη μόνιμη κατοικία (με έξοδα δικά τους) για 12 έτη και να τη μισθώσουν στον πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη. Ο τελευταίος θα πληρώνει μηνιαίο ενοίκιο για 12 έτη και μπορεί να κάνει χρήση στεγαστικών επιδομάτων. Μετά τη λήξη των 12 ετών, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει την αναπόσβεστη αξία και να πάρει πίσω το ακίνητό του. Το ίδιο μπορεί να κάνει νωρίτερα από τη 12ετία αρκεί να πληρώσει τα ενοίκια μέχρι τη λήξη της 12ετούς περιόδου συν την αναπόσβεστη αξία. Εάν ο δανειολήπτης δεν πληρώσει τρία ενοίκια, τότε χάνει και την πρώτη κατοικία.

Η ίδια διαδικασία θα ισχύει με τη λειτουργία Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2022. Θα είναι ιδιωτικός και θα προκύψει ύστερα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία. Μέχρι τότε, το ρόλο αυτό θα παίζουν οι τράπεζες με τις ίδιες υποχρεώσεις. Το ύψος του μισθώματος και της αναπόσβεστης αξίας προκύπτουν από υπουργικές αποφάσεις.

δ)Η αποτυχία ρύθμισης οφειλών οδηγεί σε πτώχευση με ρευστοποίηση περιουσίας. Με τον νέο νόμο μπορούν να πτωχεύσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Μετά την πτώχευση δίνεται δεύτερη ευκαιρία με απαλλαγή από όλες τις απαιτήσεις σε φυσικά πρόσωπα, εταίρους, μέλη δ.σ., κλπ.

ε) Η διαδικασία για ρύθμιση ή πτώχευση σημαίνει αυτόματα άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου (Ελλάδα και εξωτερικό).Αν υπάρξει δόλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σε οποιαδήποτε φάση ή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση (πχ ρύθμιση ή πτώχευση) η μέχρι τότε διαδικασία ακυρώνεται και ακολουθείται η νομοθεσία για αστικά και ποινικά αδικήματα.

στ) Δημιουργείται Μητρώο Φερεγγυότητας Οφειλετών, ώστε να παρακολουθείται η συνέπεια των ρυθμίσεων ή των αποφάσεων και να καλλιεργείται κουλτούρα πληρωμών.

Ο νόμος αυτός έχει δύο βασικά μέρη. Την καθολική προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών φυσικών ή νομικών προσώπων, δηλαδή όλων των οφειλετών, και για όλα τα χρέη τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και servicers, δηλαδή τις εταιρείες διαχείρισης που διαχειρίζονται τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί, μεταβιβαστεί σε ξένες εταιρείες.

Η αίτηση γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η διάρκεια της προσπάθειας ρύθμισης θα είναι 2 μήνες άρα προωθούνται γρήγορες διαδικασίες στη διάρκεια των οποίων προβλέπεται αναστολή μέτρων εκτέλεσης (αρθρο 18) εκτός των άμεσων πλειστηριασμών. Η ρύθμιση σε περίπτωση επιτυχίας μπορεί να φτάσει διάρκεια 240 μήνες δηλαδή 20 έτη. Στην περίπτωση αυτή προστατεύεται το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη και τίποτα δεν εκποιείται, αν φυσικά τηρείται η ρύθμιση. Προβλέπεται δε η δυνατότητα επιδότησης για 5 έτη των δόσεων για ενήμερους δανειολήπτες με αυστηρές προϋποθέσεις. Εγγυητές και συνοφειλέτες δεν καλύπτονται.

Ο νόμος προβλέπει και μια άλλη διαδικασία αυτήν της προπτωχευτικής εξυγίανσης. Αφορά σε επιχειρήσεις μόνο που αν καταφέρουν να συμφωνήσουν ρύθμιση με τους πιστωτές τους τότε το Πολυμελές Πρωτοδικείο, αφού προηγηθεί διαδικασία δικονομική, επικυρώνει τη συμφωνία.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές ή αν ο οφειλέτης δεν επιθυμεί καθόλου να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει το στάδιο της πτώχευσης. Η καινοτομία βρίσκεται στο ότι πλέον πτωχεύει και νομικό πρόσωπο, έμποροι, εταιρείες, αλλά και φυσικά πρόσωπα δηλαδή ιδιώτες , μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι. Αρμόδιο δικαστήριο είναι το Πολυμελές Πρωτοδικείο της έδρας της κύριας δραστηριότητας του οφειλέτη και για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου (υπάρχουν κριτήρια όπως αξία περιουσίας του οφειλέτη κάτω των 350.000 ευρώ και άλλα κριτήρια) αρμόδιο είναι το Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας του οφειλέτη. Το σημαντικό και καίριο είναι ότι την αίτηση πτώχευσης μπορεί να εκκινήσει εκτός από τον οφειλέτη και οι πιστωτές, αλλά και ο εισαγγελέας.

Υπάρχουν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 127 που εναποθέτει ευθύνη μάλιστα τα μέλη της διοίκησης εταιρείας αν δεν υποβάλλουν άμεσα αίτηση πτώχευσης. Προϋπόθεση της πτώχευσης είναι η παύση πληρωμών τουλάχιστον του 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις, στοιχεία, αναγγελίες πιστωτών δημοσιεύονται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας που δημιουργείται πλέον με το άρθρο 213 του νόμου. Η αίτηση πτώχευσης μπορεί να απορριφθεί από το δικαστήριο, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις πτώχευσης. Εφ όσον γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης εκδίδεται απόφαση που διορίζει εισηγητή, δικαστή και σύνδικο πτώχευσης και διατάσσει τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας. Με απλά λόγια εκποιείται η περιουσία του οφειλέτη αλλά απαλλάσσεται από όλα τα χρέη του.

Πτωχευτική περιουσία αποτελεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ακινήτων και κινητών, αλλά και εισοδημάτων του οφειλέτη εκτός των ακατάσχετων από το νόμο. Σε περίπτωση που εκποιούνται ακίνητα (κύρια οικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 10% των απαιτήσεων και είναι αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ) δεν κατάσχεται κανένα εισόδημα του οφειλέτη και μέσα ένα έτος έχει απελευθερωθεί από όλα τα χρέη του. Αν όμως κάποιος δεν έχει ακίνητη περιουσία τότε απαλλάσσεται μετά από τρία έτη και για το διάστημα των τριών ετών θα πρέπει να δίνει ένα κομμάτι του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ακατάσχετο ποσό κατά τον ΚΕΔΕ εισοδήματος μηνιαίου 1.250 ευρώ. Oι οφειλέτες στην περίοδο αυτή της τριετίας ή του ενός έτους θα μπορούν να εργάζονται, ή να συμμετέχουν σε εταιρεία, ενώ μετά την απαλλαγή από τα χρέη οτιδήποτε αποκτά ο οφειλέτης δεν κινδυνεύει δηλαδή μετά είναι «καθαρός» οικονομικά και μπορεί να αποκτήσει ακίνητο, να αποδεχτεί κληρονομιά και δεν κινδυνεύει από κανέναν πλέον πιστωτή. Οι εγγυητές συνοφειλέτες και πάλι δεν προστατεύονται πρέπει να κινήσουν χωριστές διαδικασίες.

Μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων πριν την αίτηση πτώχευσης, ελέγχονται πολύ προσεκτικά από το σύνδικο πτώχευσης που πλέον είναι πιστοποιημένα άτομα που επιλέγονται από ειδικό κατάλογο και θα ελέγξουν μετά την πτώχευση όλες τις ενέργειες του οφειλέτη, ενώ υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Δηλαδή ο νόμος δεν επικροτεί δόλιες συμπεριφορές. Αφού βγει η απόφαση απαλλαγής του δικαστηρίου οι πιστωτές μπορούν να κάνουν προσφυγή αν παρουσιάσουν δόλιες ενέργειες, ή κακοπιστία του οφειλέτη. Καινοτομία αποτελεί το άρθρο 195 ιδίως για οφειλές στην εφορία και από επιταγές εταιρειών που έως τώρα ευθύνονταν και οι εκπρόσωποι ή διοικούντες της εταιρείας για τα χρέη. Πλέον πτωχεύει η εταιρεία και απαλλάσσονται και αυτοί από τα χρέη.

Επίσης υπάρχει η μερίδα των ευάλωτων δανειοληπτών που με εισοδηματικά κριτήρια χαρακτηρίζονται έτσι (για παράδειγμα μια οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά με ετήσιο εισόδημα 17.500 ευρώ δηλαδή 1.450 ευρώ το μήνα θεωρούνται ευάλωτοι) και στην περίπτωση αυτοί διαγράφονται τα χρέη αλλά τουλάχιστον προστατεύεται η κύρια οικία τους , αλλά με την εξής διαδικασία. Η οικία τους μεταβιβάζεται σε ιδιωτικό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και οι οφειλέτες μένουν στο σπίτι σαν μισθωτές καταβάλλοντες μίσθωμα κάθε μήνα που επιδοτείται από το Κράτος με δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητό τους μετά από 12 έτη καταβάλλοντας την τότε αξία του ακινήτου. Το οικονομικό προφίλ των μισθωτών ή συνταξιούχων που δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια δεν εξυπηρετείται από αυτό το νόμο και για αυτούς μονόδρομος είναι οι επί μέρους ρυθμίσεις, ή η τραπεζική διαμεσολάβηση.

Οι διαδικασίες

Προβλέπονται τρία βασικά στάδια (έγκαιρη προειδοποίηση, διαδικασία ρύθμισης οφειλών, πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία, σε περίπτωση αποτυχίας ρύθμισης) για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σε κάθε στάδιο υπάρχουν βήματα για τη ρύθμιση ή την πτώχευση.

Στάδιο 1: Προληπτικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης

Πρόκειται για το πρώτο και βασικό στάδιο προκειμένου να ξεκινήσει κάθε διαδικασία για ρύθμιση ή πτώχευση. Χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση των πιστωτών προς τον οφειλέτη, κανένας πιστωτής δεν μπορεί να αξιώσει τίποτα από τον τελευταίο, βάσει των διατάξεων του νέου πτωχευτικού. Ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης θεσπίζει διαδικασίες ενημέρωσης και παροχής στήριξης στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν ή να αναδιαρθρώσουν τις οφειλές τους και έτσι να αποφύγουν διαδικασίες αφερεγγυότητας, ρευστοποίησης ή πτώχευσης.

Στάδιο 2: Αντιμετώπιση και ρύθμιση οφειλών με εξωδικαστική ρύθμιση

Προβλέπεται εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα. Η διαδικασία είναι αμιγώς εξωδικαστική και εμπιστευτική μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα για την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας “κουρέματος” της οφειλής. Η παροχή ρύθμισης αποφασίζεται από την πλειοψηφία των θεσμικών πιστωτών (Δημόσιο, τράπεζες, διαχειριστές δανείων). Στην περίπτωση που η πρόταση ρύθμισης προκύπτει από αυτόματο υπολογιστικό εργαλείο, τότε είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της από το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς. Η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός των οποίων είτε επιτυγχάνεται ρύθμιση, είτε τερματίζεται η διαδικασία με την τυχόν άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να προτείνουν ρύθμιση ή με την άρνηση του οφειλέτη προς την προτεινόμενη ρύθμιση. Εναλλακτικά, εισάγεται ο θεσμός της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, με σκοπό να βοηθήσει τους οφειλέτες και τους πιστωτές, στην εξεύρεση μιας αμοιβαίως ωφέλιμης, συμβιβαστικής λύσης. Κατά το χρονικό διάστημα των ανωτέρω διαδικασιών, προβλέπεται αναστολή της αναγκαστικής ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη, σε συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές.

Τα βήματα εξωδικαστική ρύθμιση για Φυσικά Πρόσωπα

1. Ηλεκτρονική αίτηση. Ο ιδιώτης υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών (σε δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες κλπ). Με την υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονική ανάκτηση δικαιολογητικών και άλλων πληροφοριών, όπως και άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

2. Εξέταση από πιστωτές. Η αίτηση δρομολογείται ηλεκτρονικά στους πιστωτές (τράπεζες κλπ). Απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Αν το στάδιο αυτό διαρκέσει πάνω από δύο μήνες χωρίς να προκύψει αποτέλεσμα, τότε η αίτηση απορρίπτεται ως άκαρπη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η πλειοψηφία των πιστωτών δεν συμφωνήσει να εξετάσει την αίτηση.

3. Ρύθμιση. Αν η πλειοψηφία των πιστωτών δεχθεί να εξετάσει την αίτηση, τότε παρέχεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Παρέχεται πρόταση ρύθμισης συνολικών οφειλών, η οποία προκύπτει ηλεκτρονικά. Αν δεν υπάρχει οφειλή προς το Δημόσιο, τότε οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να κάνουν άλλη πρόταση χωρίς τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος. Εναλλακτικά μπορούν να προβούν και σε διαμεσολάβηση. Αν ο οφειλέτης αποδεχθεί τη ρύθμιση και ανήκει παράλληλα σε ευάλωτη κοινωνικά ομάδα τότε θα λάβει και επιδότηση του ρυθμισμένου δανείου για την πρώτη κατοικία. Τα κριτήρια για τον ορισμό της ευάλωτης ομάδας είναι αυτά που πρέπει να πληρούν όσοι δικαιούνται στεγαστικό επίδομα ενοικίου.

4. Πτώχευση. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε ξεκινά η πτωχευτική διαδικασία για φυσικά πρόσωπα.

Τα βήματα για εξωδικαστική ρύθμιση για Επιχειρήσεις

1. Αίτηση. Η επιχείρηση με χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ταμεία, κλπ. μπορεί να κάνει αίτηση είτε για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είτε να προσφύγει στη διαδικασία εξυγίανσης.

2. Εξωδικαστική επίλυση. Στην εξωδικαστική διαδικασία απαιτείται αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Από την πλατφόρμα ανακτώνται ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά και άλλες πληροφορίες. Η αίτηση δρομολογείται ηλεκτρονικά στους πιστωτές. Σε περίπτωση άρνησης εξέτασης της αίτησης από την πλειοψηφία των πιστωτών, δεν προχωρά η εξωδικαστική διαδικασία και η αίτηση απορρίπτεται ως άκαρπη. Στην περίπτωση που δεχθεί η πλειοψηφία των πιστωτών να εξετάσουν την αίτηση, παρέχεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Παρέχεται πρόταση ρύθμισης συνολικών οφειλών, η οποία προκύπτει ηλεκτρονικά από υπολογιστικό εργαλείο. Αν δεν υπάρχει οφειλή προς το Δημόσιο, τότε οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων μπορούν να κάνουν μια άλλη πρόταση, χωρίς το υπολογιστικό εργαλείο. Εναλλακτικά μπορούν να προβούν σε διαμεσολάβηση.

3. Διαδικασία Εξυγίανσης. Αν η επιχείρηση επιλέξει τη διαδικασία εξυγίανσης, αντί της εξωδικαστικής ρύθμισης, τότε χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση δύο κατηγοριών πιστωτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (πχ Δημόσιο και τράπεζα) και των υπολοίπων πιστωτών σε ποσοστό 50% της κάθε κατηγορίας. Επιτυγχάνεται συμφωνία μόνο εάν συναινέσει σε μια πρόταση ρύθμισης οφειλών ποσοστό 60% των πιστωτών όλων των κατηγοριών. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Δικαστήριο. Με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τους πιστωτές. Οι πιστωτές που μειοψήφησαν δεσμεύονται από τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιείται η βασική αρχή της χειροτέρευσης της θέσης και της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών. Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται από τη συμφωνία εξυγίανσης και οι απαιτήσεις τους δεν περιλαμβάνονται στην αναστολή καταδιωκτικών μέτρων.

4. Πτώχευση. Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω, η επιχείρηση οδηγείται στην πτωχευτική διαδικασία.

Στάδιο 3: Πτώχευση και 2η ευκαιρία

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη προληπτικής αναδιάρθρωσης, τότε προβλέπεται η δυνατότητα πτώχευσης, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, με ταυτόχρονη απαλλαγή από όλες τις οφειλές. Δρομολογείται διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών, με ταυτόχρονη απαλλαγή του οφειλέτη από τα υπόλοιπα των οφειλών του. Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ήδη με την απόφαση κήρυξης της πτώχευσης, αποφασίζεται η ρευστοποίηση είτε του συνόλου της επιχείρησης είτε των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων αυτής, και αν δεν επιτευχθεί η πώληση ως σύνολο εντός 18 μηνών, τότε εκποιούνται τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία. Οι διαδικασίες της πτώχευσης συστηματοποιούνται και απλοποιούνται προς το σκοπό της ταχείας διεκπεραίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων που διασφαλίζουν διαφάνεια και δημοσιότητα, η κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (τα οποία θα ανακτώνται ηλεκτρονικά), η εισαγωγή ποσοτικών κριτηρίων που θα καθορίζουν ευχερέστερα την επέλευση της παύσης πληρωμών, η άμεση έναρξη των διαδικασιών ρευστοποίησης, η αυτόματη αναπροσαρμογή της τιμής πρώτης προσφοράς στις διαδικασίες πλειστηριασμού (εφόσον αναδειχθούν άγονοι), καθώς και η βελτίωση του θεσμού των διαχειριστών αφερεγγυότητας. Επίσης, θεσπίζονται απλοποιημένες διαδικασίες για τις πτωχεύσεις “μικρού αντικειμένου”, ώστε να κινούνται και να περαιώνονται με ταχύτητα οι διαδικασίες κήρυξης της πτώχευσης, ρευστοποίησης και συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών.

Πτωχευτική διαδικασία για Φυσικά Πρόσωπα

1. Προϋποθέσεις. Όσοι απέτυχαν στο στάδιο της εξωδικαστικής ρύθμισης ή αδυνατούν αντικειμενικά να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, έχουν το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης πτώχευσης. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να βρίσκεται σε “παύση πληρωμών” από τον ίδιο (τον οφειλέτη), τον πιστωτή ή από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

2. Κήρυξη πτώχευσης από το αρμόδιο Δικαστήριο. Προβλέπεται και απλοποιημένη διαδικασία πτωχεύσεων “μικρού αντικειμένου” στην οποία είναι απλοποιημένη η αίτηση και η διαδικασία. Γίνεται ανάληψη περιουσίας από πιστοποιημένο διαχειριστή αφερεγγυότητας, ο οποίος αναλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, προβαίνει στη ρευστοποίησή τους, τη συγκέντρωση των απαιτήσεων των πιστωτών και τη διανομή των ποσών που προκύπτουν από τη ρευστοποίηση στους πιστωτές.

3. Χρονικό διάστημα απαλλαγής οφειλέτη από τις οφειλές του.Το χρονικό διάστημα απαλλαγής από τις οφειλές ορίζεται σε 1 έτος για τους οφειλέτες που πρόκειται να ρευστοποιηθεί η κύρια κατοικία τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 10% των υποχρεώσεών τους και είναι αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Το χρονικό διάστημα απαλλαγής ορίζεται σε 3 έτη για τις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλετών.

4. Ευάλωτες ομάδες. Σε περίπτωση που οι οφειλέτες ανήκουν σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, δίνεται δυνατότητα να προσφύγουν στον Ιδιωτικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, με σκοπό να αποφευχθεί η έξωσή τους. Ο φορέας αγοράζει την πρώτη κατοικία πριν βγει στον πλειστηριασμό ακόμα και στην περίπτωση που δεν κηρύσσεται πτώχευση, αλλά πραγματοποιείται αναγκαστική εκτέλεση. Σημειώνεται ότι μέχρι τη λειτουργία του Φορέα, το ρόλο του θα παίζουν οι τράπεζες-πιστωτές. Ο οφειλέτης παραμένει στην κατοικία του καταβάλλοντας μίσθωμα στον Φορέα για 12 έτη και λαμβάνει επίδομα ενοικίου από το κράτος. Εντός 12 ετών οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το ακίνητό του, αφού αποπληρώσει τα μισθώματα της 12ετίας και την αξία του ακινήτου κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.

Πτωχευτική διαδικασία για Επιχειρήσεις

1. Προϋποθέσεις. Όσοι απέτυχαν στο στάδιο της εξωδικαστικής ρύθμισης ή αδυνατούν αντικειμενικά να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, έχουν το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης πτώχευσης. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να βρίσκεται σε “παύση πληρωμών” από τον ίδιο (τον οφειλέτη), τον πιστωτή ή από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

2. Κήρυξη πτώχευσης από το αρμόδιο Δικαστήριο. Προβλέπεται και απλοποιημένη διαδικασία πτωχεύσεων “μικρού αντικειμένου” στην οποία είναι απλοποιημένη η αίτηση και η διαδικασία. Με την απόφαση κήρυξης της πτώχευσης αποφασίζεται η ρευστοποίηση είτε του συνόλου της επιχείρησης είτε των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της. Αν δεν επιτευχθεί η πώληση ως σύνολο εντός 18 μηνών, τότε εκποιούνται επιμέρους περιουσιακά στοιχεία.

4. Χρονικό διάστημα απαλλαγής των διοικούντων από τις οφειλές τους. Το χρονικό διάστημα απαλλαγής από τις οφειλές τους ορίζεται είτε το διάστημα εντός 3ετίας από την αίτηση πτώχευση είτε εντός 2ετίας από την κήρυξη της πτώχευσης (ό,τι επέλθει πιο σύντομα). πηγή Ν4738/2020, taxheανen, kοrsαnοu, cαρitαl

Νέος πτωχευτικός νόμος και ρύθμιση οφειλών, πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία. Προυποθέσεις και διαδικασία πτώχευσης. Ερωτήσεις και απαντήσεις μέρος 1ο και μέρος 2ο [Ν 4738/2020]

Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών. Διαγράφηκαν οφειλές 436,2 εκατ. προς τράπεζες και Δημόσιο.

Ακύρωση πλειστηριασμού επισπευδόμενου από fund και ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με επίτευξη ρύθμισης εντός του πλαισίου βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Αίτηση του άρθρου 998 ΚΠολΔ για ελεύθερη εκποίηση ακινήτου πριν αυτό εκτεθεί σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό [ΜονΠρΠατρών 201/2023]

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.