Νέος Πτωχευτικός – Διάκριση χρεών εταιρείας – διοίκησης

Από το άλγος της συνυπευθυνότητας με την εταιρεία τους απαλλάσσονται χιλιάδες μέλη των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών για τα χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Σημαντική λοιπόν μεταβολή στις ευθύνες των διοικούντων νομικά πρόσωπα επιφέρει ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας, καθώς απαλλάσσει την προσωπική τους περιουσία από τα βάρη της πτωχευμένης εταιρείας που διοικούν, εφόσον η πτώχευση δεν αποδειχθεί δόλια.

 Τα βάρη της πτωχευμένης εταιρείας ικανοποιούνται από την πτωχευτική περιουσία της εταιρείας, χωρίς η διαδικασία να επιζητεί και την εκποίηση της προσωπικής περιουσίας των διοικούντων όπως μέχρι σήμερα, εφόσον το χρέος της εταιρείας είναι μεγαλύτερο.

Η απαλλαγή ευθυνών, ενώ αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, εν τούτοις δύσκολα έχει εφαρμογή στους ιδιώτες, αφού μια εταιρεία με χρέη συνήθως έχει προβεί σε ρυθμίσεις και έχουν ζητηθεί προσωπικές εγγυήσεις των διοικούντων εκτός και εάν υπάρχουν υποθήκες.

Αντιθέτως στα χρέη προς το Δημόσιο δεν χορηγούνται εγγυήσεις.

 Για παράδειγμα, έστω λοιπόν πως πτωχεύει μια εταιρεία με χρέη 100.000 ευρώ, που για την οικονομία του παραδείγματος αφορούν μόνον το Δημόσιο και η περιουσία που αποδίδεται στην εταιρεία η οποία πτωχεύει ανέρχεται στα 30.000 ευρώ και εκποιείται. Η εταιρεία διοικείται από πρόσωπα με περιουσία 300.000 ευρώ. Δεν θα αναζητηθούν τα 70.000 ευρώ από την περιουσία αυτών των προσώπων. Και εάν υπάρξει ένσταση από το Δημόσιο, οι ιδιώτες, όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, εφόσον δεν έδρασαν δολίως θα δικαιωθούν.

Ένδικες προσφυγές

Έτσι με το άρθρο 104 υπό τον τίτλο «Απαλλαγή εκπροσώπων νομικού προσώπου προβλέπεται πως: Φυσικό πρόσωπο που εκ του νόμου έχει αλληλέγγυα ευθύνη λόγω της εκπροσωπευτικής ή διοικητικής του σχέσης με οφειλέτη νομικό πρόσωπο απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για οφειλές του πτωχού που προέκυψαν εντός της ύποπτης περιόδου ή και εντός των έξι (6) μηνών που προηγήθηκαν αυτής με την πάροδο τριάντα έξι (36) μηνών από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, ή είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώρηση της παρ. 4 του άρθρου 3, όποιο από τα δύο προηγηθεί χρονικά, εκτός εάν εντός της παραπάνω προθεσμίας υποβληθεί προσφυγή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον κατά της απαλλαγής του.

 Είναι προφανές πως το Δημόσιο θα προχωρά σε ένδικες προσφυγές. Ωστόσο το άρθρο σαφώς κατοχυρώνει τον διοικούντα την εταιρεία εφόσον αυτός δεν έχει παρανομήσει.

Σε περίπτωση προσφυγής, το πτωχευτικό δικαστήριο, εκτιμώντας τα αίτια και τις συνθήκες της πτώχευσης, ύστερα από σχετική έκθεση του εισηγητή, στην οποία καταχωρούνται και οι τυχόν παρατηρήσεις του οφειλέτη και των πιστωτών, και αφού ακούσει τον σύνδικο, αποφαίνεται υπέρ της απαλλαγής, εάν το φυσικό πρόσωπο επιδεικνύει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι συνεργάσιμος με τα όργανα της πτώχευσης, δεν ευθύνεται για πράξη ή παράλειψη του άρθρου 54 και η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του.

Δεν απαλλάσσονται πλήρως αυτοί που καταδικάστηκαν για κάποια από τις πράξεις του ενάτου κεφαλαίου του παρόντος ή για κάποια από τις κακουργηματικές πράξεις της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης ή πλαστογραφίας του Ποινικού Κώδικα. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, αντίστοιχα θέματα ρυθμίζονται στο άρθρο 103 του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας και ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα συζητήσει μαζί σας την υπόθεσή σας.