Μισθώσεις ακινήτων και Taxisnet

Από τον Ιούλιο του 2014 και έπειτα, την υπογραφή του εκάστοτε ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης ακολουθεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική δήλωσή του στην πλατφόρμα του Taxisnet. Ωστόσο, η ηλεκτρονική δήλωση δεν αντικαθιστά την γραπτή συμφωνία τον δύο μερών και έχεις ως επί το πλείστον φορολογικό χαρακτήρα.

Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο την διαλεύκανση των σημαντικότερων λεπτομερειών της διαδικασίας, ώστε σε συνδυασμό με ένα ισχυρό ιδιωτικό συμφωνητικό να διασφαλίζουν την θέση σας.

 

Συχνές απαντήσεις κι ερωτήσεις για τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας

1. Καταργήθηκε η σύνταξη Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης;

Σε καμία περίπτωση. Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, υποβάλλεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους και για το λόγο αυτό δεχόμαστε τόσο έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες.
Η δήλωση αυτή δεν καθορίζει τις σχέσεις των συμβαλλομένων μερών (εκμισθωτή και μισθωτή). Οι σχέσεις αυτές ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Αστικό Κώδικα.

 

2. Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

Οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος.

Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

 

3. Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

α) για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)

β) για επαγγελματικές/εμπορικές

γ) για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μέχρι τρείς μήνες)

δ) για αγροτικές/γεωργικές

ε) για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή με αντάλλαγμα σε είδος)

 

4. Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης;

Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για:

α) Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή δωρεάν παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου.

β) τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή δωρεάν παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου

 

5. Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής;

Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.

Παράδειγμα κατανόησης: στην περίπτωση των έγγαμων τη δήλωση την υποβάλει όποιος κατέχει το ακίνητο (όχι αναγκαστικά ο σύζυγος). Αν το ακίνητο ανήκει στη σύζυγο, τότε η σύζυγος πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμο), να εισέλθει με τους προσωπικούς της κωδικούς στο taxinet και να καταχωρήσει το δικό της ΑΦΜ στο πεδίο του Εκμισθωτή.

 

6. Πρέπει να υποβάλω στο taxisnet μισθωτήριο που το έχω καταθέσει σε Δ.Ο.Υ;

ΟΧΙ. Παλιά μισθωτήρια (πριν από το 2014 που «άνοιξε» η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μίσθωσης στο internet) δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε Δ.Ο.Υ.

Για τις περιπτώσεις που θα θέλετε να επισημάνετε ότι μια νέα δήλωση μίσθωσης που θα υποβάλλετε στο taxisnet, είναι συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης δείτε την ερώτηση: Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης;

 

7. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση. Επίσης πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμο), ώστε να μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή και να καταχωρήσει το ΑΦΜ στο πεδίο των εκμισθωτών.

 

8. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο μισθωτής τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση ο εκμισθωτής.

Σε δύο μόνο περιπτώσεις επιτρέπεται να μην έχει ΑΦΜ ο μισθωτής:

-Αλλοδαπός μισθωτής:

η περίπτωση αφορά μόνο βραχυχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών σε αλλοδαπούς μισθωτές, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση ΑΦΜ (τουριστικές μισθώσεις και για περίοδο μέχρι τρείς μήνες εντός του ίδιου έτους) καθώς και μισθώσεις σε αλλοδαπούς φοιτητές που διαμένουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των ανταλλαγών με το πρόγραμμα ERASMUS για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες. Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμε τον αριθμό διαβατηρίου, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τη χώρα προέλευσης.

-Νομικά πρόσωπα υπό σύσταση:

η περίπτωση αφορά μίσθωση στην οποία συμβάλλεται νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ). Στη περίπτωση αυτή καταχωρούμε την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης μέσα στον επόμενο μήνα απο τη χορήγηση ΑΦΜ.

 

9. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πρωτοκόλλου Π.Ε.Α (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας;

Βάσει του άρθρου 58, παρ. 3, Ν.4342 /2015 (ΦΕΚ 143/09/11/2015) η αναγραφή του πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» είναι υποχρεωτική. Επομένως αν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α τότε πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».

 

10. Είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του ΑΤΑΚ;

Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι προαιρετική και αφορά όσα ακίνητα έχουν λάβει τέτοιο αριθμό. Με την πληκτρολόγηση του, εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Ε9.

Συνιστούμε τη πληκτρολόγηση του ΑΤΑΚ, για τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου που μισθώνετε. Σε περίπτωση συνιδιοκτητών ο καθένας ιδιοκτήτης καταχωρεί τον δικό του ΑΤΑΚ (ο ΑΤΑΚ δεν είναι κοινός).

 

Μισθώσεις ακινήτων και Taxisnet – Πρόσφατες τροποποιήσεις

Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές και διευκρινίσεις στην ισχύουσα διαδικασία δήλωσης της σύναψης, αλλά τώρα και της λύσης, μισθώσεων ακινήτων έρχονται σύμφωνα με την ΠΟΛ.1162/2018 που αφορά στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και το TAXISnet, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

 

1.Υπόχρεοι υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία, είναι:

Α. Οι εκμισθωτές κάθε είδους ακίνητης περιουσίας, με κάθε είδους μίσθωση, εκτός από τους εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων με μηνιαίο μίσθωμα έως ογδόντα ευρώ (80€), όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, και τους «Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οι οποίοι θα υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στη νέα σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, της οποίας επίκειται η έναρξη λειτουργίας.

Β. Οι εκμισθωτές και υπεκμισθωτές ακινήτων (κύριος ή επικαρπωτής) με έγγραφη ή προφορική συμφωνία βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν συνάπτεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών ή εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Γ. Οσοι παραχωρούν δωρεάν τη χρήση ακινήτου προς τρίτο, με εξαίρεση τα πρόσωπα που φοροαπαλλάσσονται για δωρεάν παραχώρηση κατοικίας έως 200 τ.μ. σε τέκνα ή γονείς τους (παρ. 2 άρθρ. 39 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

 

  1. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας μίσθιου ακινήτου, ή όταν εκμισθώνεται ή υπεκμισθώνεται ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών. Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτητών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλεγεί το νέο ειδικό πεδίο και να αναγραφεί ο λόγος μη αποδοχής.

 

  1. Σε περίπτωση εκμίσθωσης κοινόχρηστων χώρων, η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αρκεί να υποβληθεί από έναν εκ των συνιδιοκτητών.

 

  1. Νέα δυνατότητα δήλωσης της λύσης μίσθωσης. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής «δύναται» να δηλώσει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για μισθώσεις που λύνονται μετά την 1.10.2018.

 

  1. Αιτιολογημένη άρνηση μισθωτή. Ο μισθωτής ανατρέχει στην υποβληθείσα δήλωση και προβαίνει στην ηλεκτρονική αποδοχή της δήλωσης, ή σε αιτιολογημένη άρνησή της.

 

  1. Κυρώσεις. Όσοι υποχρεούνται και δεν δηλώνουν τα στοιχεία των μισθώσεων ή τα δηλώνουν εκπρόθεσμα, υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4174/2013.

Για τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», θα αποστέλλονται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των υπόχρεων εκμισθωτών που υπέβαλαν εκπρόθεσμα μέσα στον προηγούμενο μήνα τα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. οι οποίες και θα βεβαιώνουν στον υπόχρεο εκμισθωτή τα προβλεπόμενα πρόστιμα του ν. 4174/2013.

 

  1. Ενεργειακό πιστοποιητικό. Με την ευκαιρία η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει κάτι που κακώς δεν διευκρινίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ: Οτι νομική υποχρέωση για έκδοση και αναγραφή ενεργειακού πιστοποιητικού υφίσταται μόνον «κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, ανεξαρτήτως επιφανείας» και όχι στις δηλώσεις παρατάσεων ή τροποποιήσεων υφισταμένων μισθώσεων (άρ. 12 Ν. 4122/2013, βλ. εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ)

 

Μισθώσεις ακινήτων και Taxisnet

πηγή: ΑΑΔΕ, ΠΟΜΙΔΑ

https://www.pomida.gr/

https://www.aade.gr/