Η ετερόρρυθμη εταιρία και η ευθύνη ετερόρρυθμου εταίρου. Πότε ευθύνεται περιορισμένα και πότε απεριόριστα?

Σύμφωνα με το άρθρο 279 του Ν.4072/2012, ο ετερόρρυθμος εταίρος, που έχει καταβάλει στην εταιρεία την εισφορά του, δεν ευθύνεται για τα χρέη της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση ευθύνεται προσωπικά μέχρι του ποσού της εισφοράς του. Επιπλέον ο εισερχόμενος μετά τη σύσταση της εταιρείας ετερόρρυθμος εταίρος ευθύνεται και για τα προ της εισόδου του χρέη, μέχρι του ποσού της εισφοράς του. Αντίθετη συμφωνία όσον αφορά στην ευθύνη του ετερόρρυθμου εταίρου, δεν ισχύει έναντι των τρίτων.

Από τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψιν τις διατάξεις 249 επ. του Ν. 4072/2012 για την ομόρρυθμη εταιρεία, προκύπτει μια σαφής διάκριση της ευθύνης του ομόρρυθμου εταίρου και του ετερόρρυθμου εταίρου για τα χρέη της εταιρείας. Ενώ λοιπόν ο ομόρρυθμος εταίρος συνευθύνεται παράλληλα με την εταιρεία απεριόριστα και εις ολόκληρον, η ευθύνη του ετερόρρυθμου εταίρου περιορίζεται μόνο στο ύψος της εισφοράς του στην εταιρεία. Εφόσον, δε, καλύψει την εισφορά του για κανένα άλλο χρέος της εταιρείας δεν ευθύνεται και δεν οφείλει να καταβάλλει κάποιο άλλο ποσό για την κάλυψη οφειλής της εταιρείας.

Δικαιολογητικός λόγος της ως άνω διάκρισης αποτελεί σίγουρα το γεγονός ότι ο ετερόρρυθμος εταίρος έχει δικαίωμα ελέγχου των εταιρικών λογαριασμών και των βιβλίων της εταιρείας, εκτός αντίθετης πρόβλεψης στην εταιρική σύμβαση, δεν συμμετέχει στη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων, ούτε στη λήψη των αποφάσεων, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση.

Εξαιρέσεις

Ο ως άνω κανόνας όμως δεν είναι απόλυτος, αφού υπάρχουν εξαιρέσεις στις οποίες ο ετερόρρυθμος εταίρος, ευθύνεται σαν να ήταν ομόρρυθμος εταίρος και πέραν δηλαδή του ποσού της εταιρικής του εισφοράς. Οι περιπτώσεις αυτές σχετίζονται από τα καθήκοντα, τον ρόλο και την θέση του ετερόρρυθμου εταίρου στην ετερόρρυθμη εταιρεία.

Έτσι ο ετερόρρυθμος εταίρος ευθύνεται προσωπικά και απεριόριστα για τα χρέη της ετερόρρυθμης εταιρείας που άρχισε εμπορική δραστηριότητα πριν να καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ εκτός αν οι τρίτοι γνώριζαν την ιδιότητά του ως ετερόρρυθμου εταίρου (οπότε δεν ευθύνεται). Το ίδιο και αν ο ετερόρρυθμος εισήλθε στην εταιρεία μετά την έναρξη λειτουργίας αλλά πριν να καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ (αρ. 280 Ν 4072/2012).

Επιπλέον ο ετερόρρυθμος de facto ΕΕ ευθύνεται προσωπικά και απεριόριστα όπως ο ομόρρυθμος εταίρος de facto ΟΕ (αρ. 271 παρ. 2, 251 παρ. 3 Ν 4072/2012).

Εξάλλου απεριόριστη είναι και η ευθύνη ετερόρρυθμου εταίρου που έθεσε το όνομά του στην εταιρική επωνυμία Ε.Ε. εκτός αν τρίτος που συναλλάχθηκε με την εταιρία γνώριζε την ιδιότητά του (αρ. 272 παρ. 2 Ν 4072/2012).

Τέλος ο ετερόρρυθμος εταίρος που επιχειρεί ως καταστατικό όργανο πράξεις εκπροσώπησης ευθύνεται ως ομόρρυθμος εταίρος εκτός αν τρίτος που συναλλάχθηκε γνώριζε την ιδιότητά του (αρ. 278 παρ. 2 Ν 4072/2012). Η απεριόριστη ευθύνη του βέβαια δεν είναι γενική, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο τα χρέη που δημιουργούν οι πράξεις εκπροσώπησης, στις οποίες προβαίνει ή συντελεί, και όχι γενικά για όλα τα εταιρικά χρέη.

Η θεωρία, βέβαια, αναγνωρίζει τη δυνατότητα στους εταίρους να ορίζουν άλλως την ευθύνη του ετερορρύθμου εταίρου, η οποία μπορεί να συμφωνηθεί και ως ευθύνη εις ολόκληρον ή μεγαλύτερης του ύψους της εισφοράς έκτασης. Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την συμβατική ελευθερία που το δίκαιο (ΑΚ 361) απονέμει στα πρόσωπα δικαίου, αλλά και από τα άρθρα 277 και 279 παρ. 3 του νόμου 4072/2012, ωστόσο κατά κρατούσα γνώμη είναι νομικά ασυνεπές να συνομολογείται απεριόριστη ευθύνη του ετερόρρυθμου εταίρου, γιατί με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μόνο κατ’ όνομα ετερόρρυθμη εταιρία και κατ’ ουσία ομόρρυθμη.

Διαβάστε επίσης: Η ευθύνη των διοικούντων των νομικών προσώπων για χρέη προς το Δημόσιο. Νομοθετικό πλαίσιο και προυποθέσεις.

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.). Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα

Μετατροπή προσωπικής εταιρείας (ΟΕ – ΕΕ) σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.