Αναγκαίες δαπάνες κοινοχρήστων πολυκατοικίας. Κάλυψη δαπανών μονομερώς από συνιδιοκτήτη και μεταγενέστερη αναζήτησή τους από τους υπόλοιπούς συνιδιοκτήτες.

Κατά το άρθρο 4 του Ν. 3741/1929 «περί ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους», που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 54 του ΕισΝΑΚ, οι συνιδιοκτήτες πολυώροφης οικοδομής, υπαγόμενη στο καθεστώς αυτού του νόμου, μπορούν με ιδιαίτερη συμφωνία, για την οποία απαιτείται η κοινή όλων συναίνεση και αποτελεί τον κανονισμό της οροφοκτησίας, να ρυθμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τη συνιδιοκτησία, να καθορίσουν γενικές συνελεύσεις και να δώσουν σε ορισμένη πλειοψηφία το δικαίωμα να λαμβάνει, προς το κοινό συμφέρον, κάθε απόφαση σχετική με τη συντήρηση, βελτίωση και χρήση των κοινών μερών της οικοδομής, να προσδιορίσουν τα κοινά βάρη και τη συμμετοχή σε αυτά κάθε διαιρετής ιδιοκτησίας, καθώς επίσης να ορίσουν διαχειριστή προσδιορίζοντας συγχρόνως τόσον τον τρόπον της εκλογής του από τη Γενική Συνέλευση, όσον και τις παρεχόμενες σε αυτόν εξουσίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αυτές της εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης των κοινών μερών, της κατανομής των δαπανών και των βαρών και της είσπραξής τους.

Το πρόσωπο που ορίστηκε διαχειριστής αποκτά την ιδιότητα αυτή από τη στιγμή αποδοχής του διορισμού του και κατά την διάρκεια της θητείας του δεν είναι επιτρεπτή η ενέργεια διαχειριστικών πράξεων, που αφορούν τα κοινά της συνιδιοκτησίας από άλλους συνιδιοκτήτες, εφ` όσον αυτές έχουν ανατεθεί στον διαχειριστή, εκτός εάν υπάρχει επείγουσα περίπτωση, κατά την οποία, αμελούντος του τελευταίου να ασκήσει τα καθήκοντά του, είναι δυνατή η μονομερής ενέργεια της πράξης από έναν ή περισσότερους των συνιδιοκτητών, ιδίως εάν υπάρχει περίπτωση επικείμενου κινδύνου κατά το άρθρο 788 § 2 ΑΚ, και χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Εάν μετά τη λήξη της θητείας του διαχειριστή δεν εκλέχθηκε νέος και ο παλαιός διαχειριστής συνεχίζει και ασκεί διαχείριση, χωρίς να αντιλέγουν οι συνιδιοκτήτες, τότε υπάρχει διαχειριστής «εν τοις πράγμασι», ο οποίος εκπροσωπεί τη συνιδιοκτησία (ΕΑ 468/2003, ΕΑ 10966/1989 ΕΔΠ 1992.33, Ι.Κατράς, Πανδέκτης Μισθώσεων και οροφοκτησίας, εκδ. 2003, παρ. 289, 294, Χρ. Κανέλλος, Η οροφοκτησία, εκδ. 1985, Κεφ. Δ. 2, 9, 10, 11). Ο κατά τα άνω διοριζόμενος διαχειριστής της πολυκατοικίας, αν δεν ορίζεται διαφορετικά στον κανονισμό, ως εντολοδόχος των συνιδιοκτητών εκπροσωπεί αυτούς κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώπιον κάθε δικαστηρίου, παριστάμενος ως ενάγων ή εναγόμενος προκειμένου για υποθέσεις, που σχετίζονται με τη διαχείριση της πολυκατοικίας, δυνάμενος να ενάγει συνιδιοκτήτη ή να εναχθεί από αυτόν για κάθε διαφορά από τη σχέση της συνιδιοκτησίας. Ενόψει των εκτεθέντων, η κατά τα άνω διαχειριστική εξουσία του νομίμως διορισμένου διαχειριστή αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο της νομιμοποιητικής εξουσίας αυτού ενώπιον του Δικαστηρίου ως ενάγοντα ή εναγομένου (ΕΑ 2083/1994 ΕΔΠ 1994.217).

Περαιτέρω, κατά το άρθρο 5 εδ. β’ και γ’ του ιδίου ως άνω νόμου 3741/1929, κοινά βάρη, στα οποία υποχρεούνται να συνεισφέρουν όλοι οι συνιδιοκτήτες, θεωρούνται η συντήρηση και επισκευή των κοινών μερών του ακινήτου, που ανήκουν στη συγκυριότητα όλων.

Ως δαπάνη συντήρησης θεωρείται κάθε δαπάνη αναγκαία κατά την κοινή πείρα προς αποφυγή βλάβης ή χειροτέρευσης του πράγματος και διατήρησής του κατάλληλου προς εκπλήρωση του σκοπού του, ενώ ως δαπάνη επισκευής θεωρείται κάθε δαπάνη αναγκαία προς διόρθωση βλάβης, φθοράς ή χειροτέρευσης του πράγματος, συνεπεία της συνήθους χρήσης ή της παρόδου του χρόνου ή από άλλη αιτία (ΑΠ 1077/2001 ΕΔΠ 2003.13).

Οι ανωτέρω δαπάνες, στις οποίες ο ιδιοκτήτης κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι υποχρεωμένος να συμβάλλει κατά το ποσοστό συμμετοχής της ιδιοκτησίας του σε αυτές μπορούν να γίνουν από έναν ή και περισσότερους συνιδιοκτήτες και χωρίς ακόμη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, όταν είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της κοινής οικοδομής κατάλληλης προς εκπλήρωση του προορισμού της και προς αποτροπή αμέσου κινδύνου καταστροφής ή βλάβης των κοινών μερών και εγκαταστάσεών της.

Η αξίωση του συγκυρίου – κοινωνού κατά των λοιπών συγκυρίων να απαιτήσει τις δαπάνες, που κατέβαλε για το κοινό πράγμα, εφόσον αυτές έγιναν με τις προϋποθέσεις του άρθρου 788 § 2 ΑΚ (επικείμενος κίνδυνος βλάβης του κοινού,) θεμελιώνεται στις προαναφερόμενες διατάξεις και αυτές του άρθρου 794 ΑΚ, το οποίο εφαρμόζεται συμπληρωματικά στην οροφοκτησία.

Εάν, όμως, δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, τότε ο κοινωνός δικαιούται να επιδιώξει την είσπραξη των δαπανών κατά τις διατάξεις περί διοίκησης αλλότριων ή του αδικαιολόγητου πλουτισμού (ΑΠ 825/2014, ΑΠ 274/2012, ΕΛαρ 303/2015 ΝΟΜΟΣ, ΕΑ 6371/2005 ΕλΔνη 2006.603).

Από τον συνδυασμό των άρθρων 730 § 1, 739 και 740 ΑΚ συνάγεται ότι, για την ύπαρξη της διοίκησης αλλοτρίων απαιτείται:

1) η ανάμιξη του διαχειριστή να έγινε χωρίς εντολή ή άλλη έννομη σχέση που υποχρεώνει αυτόν σε ενέργεια, ήτοι απαιτείται να έχει επιμεληθεί αυθορμήτως της διοίκησης της αλλότριας περιουσίας προς το συμφέρον του κυρίου και κατά την πραγματική ή την εικαζόμενη θέλησή του, τελώντας σε γνώση ότι πρόκειται για αλλότρια υπόθεση και

2) η διαχείριση αυτή να έγινε είτε στο όνομα του κυρίου, οπότε πρόκειται για γνήσια διοίκηση αλλοτρίων, είτε στο όνομα του διαχειριστή, οπότε πρόκειται για μη γνήσια διοίκηση αλλοτρίων.

Η διοικούμενη υπόθεση μπορεί να είναι εν μέρει ίδια του διαχειριστή και εν μέρει αλλότρια, δηλαδή να ανήκει στον κύκλο των συμφερόντων άλλου (ΕΑ 8148/1990 ΕλΔνη 31.1513). Πραγματική βούληση του κυρίου υπάρχει όταν αυτός είχε εκφρασθεί για την ανάγκη της ενέργειας της πράξης, αδιαφόρως αν γνώριζε αυτήν ή όχι ο διαχειριστής, ενώ εικαζόμενη βούληση αυτού συνιστά όχι εκείνη, που μπορούσε να εικάσει ο διαχειριστής, αλλά εκείνη, που μπορεί κατ’ αντικειμενική εκτίμηση να θεωρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι συνιστά τη βούληση του κυρίου της υποθέσεως.

Αν η διαχείριση της αλλότριας υποθέσεως δεν ανταποκρίνεται αντικειμενικά στο συμφέρον και την πραγματική ή εικαζόμενη θέληση του κυρίου, ο διαχειριστής μπορεί να ζητήσει την απόδοση των δαπανών κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, εφόσον από την πραγματοποίηση αυτών ο κύριος της υποθέσεως έχει καταστεί πλουσιότερος και εξακολουθεί να είναι πλουσιότερος κατά το χρόνο της επίδοσης της αγωγής (ΕΑ 406/2002 ΔΕΕ 2002.859).

Απόσπασμα Απόφασης

” Η ενάγουσα εταιρεία είναι διαχειρίστρια μιας πολυώροφης οικοδομής (πολυκατοικίας), η οποία βρίσκεται στον Πειραιά, επί της οδού ……. αρ. …, και η οποία με την υπ’ αρ. ……… πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου Αθηνών … .., νόμιμα μεταγεγραμμένη στα βιβλία μεταγραφών του υποθηκοφυλακείου Πειραιά (τ. …, αρ. μεταγ. …), υπήχθη στις διατάξεις του Ν. 3741/1929 και των άρθρων 1002-1117 ΑΚ, ενώ οι σχέσεις των συνιδιοκτητών των διαμερισμάτων αυτής ρυθμίστηκαν με τον προσαρτημένο στην άνω πράξη Κανονισμό.

Στο άρθρο 24 της ανωτέρω υπ’ αρ. …….πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμού μεγάρου ορίζονται τα εξής, «Δαπάναι  : Αι βαρύνουσαι τους συνιδιοκτήτας δαπάναι είναι : α) αι δαπάναι κοινοχρήστων, β) ανελκυστήρος και γ) κλιματισμού.

Αι δαπάναι κοινοχρήστων διακρίνονται εις τας δαπάνας συντηρήσεως του όλου κτιρίου, αίτινες είναι αι στατικώς και δομικώς αναγκαίαι δια την συντήρησιν του όλου κτιρίου, ενδεικτικώς δε θεωρούνται ως τοιαύται : αι απαιτούμεναι δια την συντήρησιν και επιδιόρθωσιν των εξωτερικών τοίχων, των προσόψεων, είτε προς τας οδούς είτε προς τους ακάλυπτους χώρους, βασικών τοιχωμάτων, μεσοτοιχιών, πεζοδρομίων, αποχετευτικών, διαδρόμων, πλατυσκάλων, κεντρικού κλιμακοστασίου, ταράτσας, αντικατάστασις υαλοπινάκων εξωτερικής εισόδου, κεντρικών αγωγών παροχετεύσεως και αποχετεύσεως ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος, ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων χώρων, εισόδου, διαδρόμων, κλιμακοστασίου, των εν τω υπογείω χώρων, του χώρου διημερεύσεως του θυρωρού, η δαπάνη καταναλώσεως ύδατος δια την χρήσιν των κοινοχρήστων χώρων, και του θυρωρού, η μισθοδοσία τούτου, και παντός ετέρου προσώπου τακτικού ή εκτάκτου προσλαμβανόμενου τυχόν δια τας ανάγκας του Μεγάρου, η δαπάνη δια την προμήθεια των αναγκαίων σκευών και υλικών ήτοι κιβωτιδίων σκουπιδιών, ψαθών εισόδου, σάπωνος και λοιπών απορρυπαντικών, σκουπών κλ δια την χρήσιν, συντήρησιν και καθαριότητα του κτιρίου και των κοινοχρήστων χώρων του όλου Μεγάρου και γενικώς η δαπάνη όσων είτε εκ του Νόμου 3741/1929, των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικος, είτε κατ’ έθιμον θεωρούνται τοιαύτα.

Δαπάναι ανελκυστήρος : Η δαπάνη ανελκυστήρος είναι : Η δαπάνη συντηρήσεως τούτων, αγοράς ανταλλακτικών επισκευής αυτών, η δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος κινήσεως αυτού και εν γένει παν έξοδον σχετικόν με την λειτουργίαν του.

Δαπάναι κλιματισμού : αύται είναι : η απαιτουμένη δαπάνη δια την εκάστοτε επισκευήν και συντήρησιν των εγκαταστάσεων κεντρικής θερμάνσεως (κλιματισμού), λέβητος, κεντρικών  θερμοφόρων σωλήνων, διερχομένων οριζοντίως και καθέτως από όροφον είς όροφον, των αεραγωγών, η συντήρησις  και επισκευή των μηχανημάτων των ευρισκομένων εις εκάστην χωριστήν ιδιοκτησία, η δαπάνη αγοράς πετρελαίου, η ποσότης  του καταναλισκομένου ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος δια την λειτουργίαν του κλιματισμού και η δαπάνη αγοράς ανταλλακτικών….. 

Σύμφωνα, εξάλλου με το άρθρο 26 της ίδιας πράξης, «Αι εκ του παρόντος Κανονισμού υποχρεώσεις δεσμεύουν τον ιδιοκτήτην εκάστης οριζοντίου ιδιοκτησίας ή τον αντ’ αυτού ή μετ’ αυτού εξ οιαδήποτε αιτίας ποιούμενον χρήσιν της οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Οφειλαί προς την συνιδιοκτησίαν ενοίκων άλλων ή των ιδιοκτητών μη εξοφλούμεναι παρά των ενοίκων τούτων, καταβάλλονται υπό του ιδιοκτήτου, παρ’ ου και μόνον δύναται να επιδιωχθεί δικαστικώς παρά του Διαχειριστού η είσπραξις των οφειλών τούτων… Αι υποχρεώσεις ως και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ουδαμώς μειούνται εκ της υφ’ οιονδήποτε χρόνον απουσίας των ή μη χρήσεως των οριζοντίων ιδιοκτησιών εξαιρέσει των κατωτέρω περί των δαπανών θερμάνσεως ορισθέντων».

Επίσης, με το άρθρο 30 της ίδιας πράξης ορίζονται τα εξής : «Διαχειριστής. Κατά την τακτικήν Γενικήν Συνέλευσιν του Δεκεμβρίου  εκάστου έτους, οι συνιδιοκτήται εκλέγουν δια της συνήθους πλειονοψηφίας ένα διαχειριστήν μη αποκλειομένων και των συνιδιοκτητών ως Διαχειριστήν, δι’ έν (1) έτος, δικαιούμενον να επανεκλεγή. Ο Διαχειριστής παρέχων τας υπηρεσίας του αμισθί, εκτελεί τας αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως, φροντίζη δια την συντήρησιν και λειτουργίαν των κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, ενεργεί τας κατά μήνα πληρωμάς δια την συντήρησιν ταύτην, κατανέμει τας δαπάνας εις τους συνιδιοκτήτας και εισπράττει επί  αποδείξει παρ’ αυτών την κατά μήνα συμμετοχήν των εις ταύτας και ενεργεί επισκευάς των κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων αξίας μέχρι δραχμών τριών χιλιάδων (3.000) κατά περίπτωσιν. Δι’ επισκευάς μεγαλυτέρας αξίας απαιτείται προηγούμενη απόφασις της Γενικής Συνελεύσεως…

Εν προκειμένω, η ενάγουσα διορίστηκε διαχειρίστρια της προαναφερόμενης πολυόροφης οικοδομής κατόπιν απόφασης της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων της οικοδομής, η οποία ελήφθη το 1974, σύμφωνα με τους όρους και τις διατυπώσεις, που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό της άνω πολυκατοικίας, και έκτοτε ασκεί τα καθήκοντά της  μέχρι και τον χρόνο κατάθεσης της ένδικης αγωγής χωρίς να αμφισβητηθεί η διαχειριστική της αρμοδιότητα υπό των λοιπών συγκυρίων της πολυκατοικίας και δη των εναγομένων. Ως εκ τούτου θεωρείται διαχειρίστρια  «εν τοις πράγμασι» και εκπροσωπεί τη συνιδιοκτησία, ενώπιον κάθε δικαστηρίου, όπως ορίζεται και στον κανονισμό της εν λόγω πολυκατοικίας, παριστάμενη ως ενάγουσα ή εναγόμενη προκειμένου για υποθέσεις, που σχετίζονται με τη διαχείριση της πολυκατοικίας, δυνάμενη να ενάγει συνιδιοκτήτη για κάθε διαφορά από τη σχέση της συνιδιοκτησίας, όπως για την καταβολή των κοινοχρήστων δαπανών.

Η ενάγουσα, επίσης, είναι αποκλειστική κυρία των εξής οριζόντιων ιδιοκτησιών στην ως άνω πολυκατοικία, ήτοι  των με στοιχεία Υ1, Υ2 του υπογείου, των με στοιχεία ΙΣ1, ΙΣ2 του ισογείου ορόφου, των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του πρώτου (Α) ορόφου, των με στοιχεία  1α, 1β, 1γ  του δευτέρου (Β’) ορόφου, των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του τρίτου  (Γ΄) ορόφου, των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του τέταρτου (Δ’) ορόφου, των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του πέμπτου (Ε’) ορόφου, των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του έκτου (ΣΤ’) ορόφου, των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του έβδομου (Ζ’) ορόφου και των με στοιχεία 1α, 1β, 1γ του όγδοου (Η’) ορόφου, με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 880,93‰ εξ αδιαιρέτου.  

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι μέχρι την άσκηση της κρινόμενης αγωγής υπήρχαν ανεξόφλητες οι παρακάτω παρατιθέμενες μηνιαίες δαπάνες κοινοχρήστων, ανελκυστήρα, θέρμανσης και κλιματισμού,  που αναλογούσαν στις υπό στοιχεία Δ2, Ε2, ΣΤ2 και Ζ2 οριζόντιες ιδιοκτησίες των εναγομένων, όπως κατανεμήθηκαν με βάση τα αναφερόμενα στον κανονισμό της πολυκατοικίας ποσοστά συμμετοχής τους και για τα οποία εκδόθηκαν αντίστοιχες αποδείξεις από την εταιρεία ΤΕΞΥΠ (εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται ειδικά με τον καταμερισμό των κοινοχρήστων μεταξύ των ενοίκων πολυκατοικιών).

Περαιτέρω,  αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα προέβη και στις κάτωθι δαπάνες, οι οποίες ήταν αναγκαίες για τη λειτουργία των κοινοχρήστων εγκαταστάσεων της πολυκατοικίας και συγκεκριμένα : 1) Για την επισκευή και στεγάνωση των αρμών διαστολής της ταράτσας, δεδομένου ότι υπήρχε διαρροή των ομβρίων υδάτων από την ταράτσα,  και τη βαφή των κιγκλιδωμάτων αυτής, που ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί το σκούριασμα και κατάρρευση τους,  δαπάνησε το ποσό των 5.100 € πλέον ΦΠΑ εκ ποσού 1.173 €, ήτοι το συνολικό ποσό των 6.273 ΕΥΡΩ  2) Για εργασίες αντικατάστασης της κεντρικής αποχέτευσης της πολυκατοικίας, τοποθέτησης καινούριας και σύνδεσης στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ δαπάνησε το ποσό των 5.100 € πλέον ΦΠΑ εκ ποσού 1.173 €, ήτοι το συνολικό ποσό των  6.273 ΕΥΡΩ  3) Για την αντικατάσταση των παλαιών νεροχυτών των επάλληλων αλουμινιένων παραθύρων του κτιρίου με τάκους  στεγάνωσης, αντικατάσταση των κλειδαριών αυτών (μπουτόν)  και αντικατάσταση στεγάστρου από λαμαρίνα αλουμινίου στο δώμα της ταράτσας, εργασίες που ήταν απαραίτητες για να αποφευχθεί  η εισροή των ομβρίων υδάτων και να προστατευθεί το αντλιοστάσιο της οικοδομής, δαπάνησε το ποσό των 1.600 € πλέον ΦΠΑ εκ ποσού 368 €, ήτοι το συνολικό ποσό των  1.968 ΕΥΡΩ  4) Για αγορά μονωτικών και άλλων υλικών (μονωτικά, τσιμέντο, πινέλα, ρολά σπάτουλα, αστάρια, σωλήνες κλ) απαραίτητων για τη στεγανοποίηση τμήματος της ταράτσας δαπάνησε το ποσό των 1.205,10 € πλέον ΦΠΑ εκ ποσού 277,17 €, ήτοι το συνολικό ποσό των 1.482,27 ΕΥΡΩ  5)Για εργασίες επισκευής-μόνωσης της ταράτσας, καθαρισμού  αυτής και εποξικά δαπάνησε το ποσό  των 1.200 € πλέον ΦΠΑ εκ ποσού 276 €, ήτοι το συνολικό ποσό των 1.476 ΕΥΡΩ. Επομένως, για τις πιο πάνω αναγκαίες δαπάνες οι εναγόμενοι οφείλουν στην ενάγουσα, ο καθένας από τους ………….

Οι εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι, για τις ανωτέρω αναγκαίες δαπάνες έπρεπε να προηγηθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, απόφαση της γενικής συνέλευσης, διότι το ύψος τους υπερέβαινε το όριο που προέβλεπε ο κανονισμός της πολυκατοικίας, δηλαδή τις 3.000 δραχμές, η οποία όμως απόφαση ουδέποτε υπήρξε και άρα η ενάγουσα δεν δικαιούται να τις ζητήσει.

Πράγματι, ο κανονισμός της πολυκατοικίας, όπως αναφέρθηκε το περιεχόμενο του παραπάνω κατά τα σημεία που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα, προβλέπει ότι για δαπάνες άνω των 3.000 δραχμών (ήδη σήμερα 8,80 ευρώ) απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Ωστόσο, όπως επίσης αναφέρθηκε στη μείζονα σκέψη της παρούσας απόφασης, κάθε συνιδιοκτήτης της οροφοκτησίας, και χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μπορεί να προβεί σε αναγκαίες δαπάνες για τη διατήρηση της κοινής οικοδομής κατάλληλης προς εκπλήρωση του προορισμού της και προς αποτροπή αμέσου κινδύνου καταστροφής ή βλάβης των κοινών μερών και εγκαταστάσεών της. Εν προκειμένω, όπως προαναφέρθηκε, οι ανωτέρω δαπάνες υπήρξαν αναγκαίες για να αποτραπεί κίνδυνος βλαβών των κοινόχρηστων μερών, που περιγράφηκαν πιο πάνω για κάθε δαπάνη χωριστά.

Συνεπώς, σύμφωνα με την επικουρική βάση της αγωγής, η ενάγουσα, ως συνιδιοκτήτρια, δικαιούται να αναζητήσει τα ποσά, που κατέβαλε για τον σκοπό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ενάγουσα ενήργησε, χωρίς μεν εντολή των εναγομένων, προβαίνοντας στις δαπάνες αυτές, που ήταν αναγκαίες για την προστασία της κοινής περιουσίας τους (των κοινόχρηστων μερών) σύμφωνα όμως με την εικαζόμενη βούλησή τους, η οποία, κατ’ αντικειμενική εκτίμηση, θα ήταν η διενέργεια των παραπάνω δαπανών. 

Διαβάστε επίσης: Άρνηση πληρωμής κοινοχρήστων: Αντιμετώπιση προβαλλόμενων λόγων και ειδικά η περίπτωση μη επίδειξης αποδείξεων δαπανών

Κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη στην οικοδομή – Ταράτσα, δώμα και το δικαίωμα υψούν

Διορισμός διαχειριστή από το Δικαστήριο. Διαφωνία συνιδιοκτητών πολυκατοικίας. Ευθύνη διαχειριστή

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.