Αλλαγή κυρίου ονόματος-δικαίωμα ενδιαφερόμενου και διαδικασία

Το κύριο όνομα ενός ατόμου όπως και το επώνυμό του αποτελούν αναμφίβολα στοιχεία της προσωπικότητάς ενός ατόμου καθώς είναι αυτά που τον εξατομικεύουν στις συναλλαγές.Εντούτοις πολλές φορές και για διάφορους λόγους κάποιος μπορεί να επιθυμεί την αλλαγή τους.Ως προς το επώνυμο είναι γνωστό,όπως έχουμε ήδη αναλύσει , ότι η αλλαγή του δεν απόκειται αποκλειστικά στην ιδιωτική βούληση να το μεταβάλλει αλλα απαιτείται διοικητική διαδικασία, εξαιτίας προβλημάτων που ανακύπτουν με την ασφάλεια των συναλλαγών.

Σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, η αλλαγή του ονόματος ενός ατόμου επιτυγχάνεται με μια απλούστερη διαδικασία, αυτήν της έκδοσης δικαστικής απόφασης κατα την εκούσια δικαιδοσία.Ο ενδιαφερόμενος λοιπον που επιθυμεί να μεταβάλλει επισήμως το κύριο ονομά του οφείλει να απευθυνθεί σε δικηγόρο ο οποίος θα κληθεί να συντάξει και να καταθέσει στην γραμματεία του Ειρηνοδικείου -κοινοποιώντας την απαραίτητα στον κατα τόπο αρμόδιο εισαγγελέα- την πρόσφορη αίτηση περι αλλαγής ονόματος, η οποία θα γίνει δεκτή απο τον δικαστή εφόσον γίνει επίκληση και απόδειξη ενός “σπουδαίου λόγου” που να την δικαιολογεί.

Νομολογιακά έχει κριθεί οτι “σπουδαίος λόγος” για να αλλάξει κάποιος επίσημα το όνομά του συντρέχει λόγου χάρη όταν έχει γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό για μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιο άλλο απο το νόμιμο όνομά του ή όταν το τελευταίο δεν είναι εύηχο και γι’αυτό δυσκολεύει πολύ τον κάτοχό του στην κοινωνική του ζωή. Εξάλλου “σπουδαίος λόγος” θεμελιώνεται και σε ψυχολογικά ελατήρια όπως για παράδειγμα οταν ο ενδιαφερόμενος έκανε ”τάμα” στην Παναγία, σε περίπτωση αλλαγής θρησκεύματος όπου επιθυμεί να αποβάλλει κάποιο όνομα που τυχόν προσιδίαζε στην παλαιά θρησκεία του.

Εφόσον ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία και η αίτηση γίνει δεκτή από τον δικαστή, εκδίδεται δικαστική απόφαση, προσκομιστέα οταν καταστεί τελεσίδικη στο ληξιαρχείο και στο δημοτολόγιο, τα οποία είναι υποχρεωμένα να προβούν στην αλλαγή του ονόματος του ενδιαφερόμενου.

Τέλος , εκτός απο την κατα κυριολεξία διόρθωση του ονόματος με την ίδια διαδικασία μπορεί να αιτηθεί και να διαταχθεί απο το δικαστήριο η διόρθωση ή συμπλήρωση ονόματος. Στην περίπτωση αυτή στόχος είναι να εξευρεθούν και να διορθωθούν τυχόν ανακριβείς καταχωρήσεις όπως και λόγου χάρη ένας λάθος τονισμός στις ληξιαρχικές πράξεις.Επι θετικής έκβασης της σχετικής αίτησης η απόφαση που εκδίδεται αποτελεί μια διορθωτική θετική διοικητική πράξη, και όχι μια διαταγή προς τον ληξίαρχο, που δημιουργεί στον τελευταίο την υποχρέωση να προβεί στην οικεία διόρθωση. πηγή ΙegaΙactιοn