Πλήρης στερητική δικαστική συμπαράσταση. Ορισμός δικαστικού συμπαραστάτη – εποπτικού συμβουλίου. Επίδοση αποφάσεως και στην συμπαραστατούμενη. [ΜΠΡ ΣΑΜΟΥ 64/2022]

Σύμφωνα με το Νόμο, η ηλικία δεν είναι το μόνο κριτήριο για το αν ένα πρόσωπο είναι ικανό για δικαιοπραξία. Η σωματική και διανοητική κατάσταση ενός ενήλικου φυσικού προσώπου ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να κωλύει μόνιμα ή προσωρινά ή να αναιρεί ολικά ή  μερικά την πραγματική του δυνατότητα να μεριμνά το ίδιο για τις υποθέσεις του και να προστατεύει τα έννομα συμφέροντά του, όπως όταν το πρόσωπο πάσχει από ψυχική ή διανοητική διαταραχή ή είναι σωματικά ανάπηρο, καθώς και όταν το άτομο εκθέτει σε κίνδυνο στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, καθώς και τους ανιόντες και τους κατιόντες του λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού.

Προκειμένου λοιπόν να προστατευθούν αυτά τα άτομα, καθιερώθηκε ο θεσμός της δικαστικής συμπαράστασης. Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία υποβάλλεται ένα πρόσωπο που έχει σοβαρά ψυχοδιανοητικά ή σωματικά προβλήματα ανωμαλίες δια δικαστικής απόφασης, κατά τη διάρκεια της οποίας το πρόσωπο αυτό περιέρχεται σε ολική ή μερική, δικαιοπρακτική ανικανότητα ή έχει ανάγκη της συναίνεσης συγκεκριμένου προσώπου, δηλαδή του δικαστικού συμπαραστάτη, για την έγκυρη κατάρτιση όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών.

Το άρθρο 1667 ΑΚ, ορίζει τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται να κινήσουν τη διαδικασία υποβολής του πάσχοντος υπό δικαστική συμπαράσταση, δια της κατάθεσης σχετικής αιτήσεως ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η οποία εκδικάζεται κατά την εκουσία δικαιοδοσία. Τα πρόσωπα αυτά είναι ο σύζυγος του πάσχοντος (εφόσον κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης αποδεικνύεται η ύπαρξη της έγγαμης συμβίωσης), τα τέκνα του και οι γονείς του, καθένας εκ των οποίων έχει αυτοτελές δικαίωμα, ακόμη και στην περίπτωση ανηλίκου του οποίου δεν ασκεί τη γονική μέριμνα.

Την αίτηση μπορεί να ασκήσει και ο ίδιος ο πάσχων, ενώ η σχετική διαδικασία κινείται, και μάλιστα υποχρεωτικά, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, μετά την πληροφόρησή του από συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του πάσχοντος για την κατάσταση του τελευταίου και αφού πρώτα διαπιστώσει την ακρίβεια των παρασχεθέντων στοιχείων. Επιπλέον, την αίτηση μπορεί να ασκήσει και ο επίτροπος του ανηλίκου κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητάς του και μόνο όταν ο ανήλικος πάσχει από ψυχοδιανοητική διαταραχή.

Στις περιπτώσεις προσώπων που πάσχουν από ψυχοδιανοητικές διαταραχές και μόνο, παρέχεται δυνατότητα και αυτεπάγγελτης επέμβασης του δικαστηρίου, η οποία υποκινείται από την υποχρεωτική γνωστοποίηση της περίπτωσης από πρόσωπα που συνδέονται με τον πάσχοντα. Η παράλειψη της γνωστοποίησης, η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη, συνιστά μη εκπλήρωση της εκ του νόμου επιβαλλόμενης υποχρέωσης, γεγονός που δύναται να δημιουργήσει υποχρέωση των προσώπων αυτών προς αποζημίωση, εάν προκλήθηκε ζημία στον συμπαραστατούμενο από την καθυστέρηση υποβολής του σε δικαστική συμπαράσταση.

Το δικαστήριο, κατά την εκδίκαση της αίτησης, και σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν επαρκούν τα προσαγόμενα αποδεικτικά μέσα, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του προσώπου που πρέπει να υποβληθεί σε συμπαράσταση και να αποφασίσει με βάση τα πορίσματά της τον διορισμό ή μη δικαστικού συμπαραστάτη. Εξάλλου, το δικαστήριο μπορεί να προβεί στον διορισμό προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη για την αντιμετώπιση επείγουσας φύσης ζητημάτων, αλλά και τη διασφάλιση της συμμετοχής του συμπαραστατέου στις τρέχουσες συναλλαγές του.

Απόσπασμα απόφασης

Με την υπό κρίση αίτησή της, η αιτούσα ζητεί να τεθεί η ίδια σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, καθώς πάσχει από τις ειδικώτερα αναφερόμενες στο δικόγραφο αυτής παθήσεις, με συνέπεια να αδυνατεί πλήρως να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της και να επιμελείται των υποθέσεών της. Επιπλέον, ζητεί να διοριστεί ο υιός της, ……………….. του ………, προσωρινός, μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης, αλλά και οριστικός δικαστικός συμπαραστάτης της, για το μετέπειτα της τελεσιδικίας χρονικό διάστημα, να του ανατεθεί εν όλω η επιμέλεια του προσώπου της, και να διοριστεί εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τα αναφερόμενα στην αίτηση πρόσωπα.

Με το ανωτέρω περιεχόμενο και αιτήματα, η υπό κρίση αίτηση παραδεκτά εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του παρόντος αρμοδίου καθ’ ύλην και κατά τόπον δικαστηρίου, κατά την προκειμένη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739, 740 παρ.1, 747, 748 παρ.1, 801 παρ.1 του ΚΠολΔ, 121 του ΕισΝΑΚ) και είναι νόμιμη, στηριζομένη στις διατάξεις των άρθρων 1666 αρ.1, 1667 εδ.α’, 1669, 1672, 1673, 1676, 1678, 1680, 1681 και 1682 ΑΚ, 805 παρ.5 του ΚΠολΔ. Πρέπει, επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, δεδομένου ότι για το παραδεκτό της συζήτησής της έχει τηρηθεί η προβλεπομένη από τις διατάξεις του άρθρου 748 παρ.2 και 4 του ΚΠολΔ προδικασία, καθώς αντίγραφο αυτής επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, όπως προκύπτει από τη με αριθμό ……./16.03.2022 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή της περιφέρειας του Εφετείου Αιγαίου, με έδρα το Πρωτοδικείο Σάμου, ………………

Από την εκτίμηση της κατάθεσης του μάρτυρος απόδειξης ενώπιον του ακροατηρίου, του συνόλου των προσκομιζομένων από μέρους της αιτούσας εγγράφων, για μερικά εκ των οποίων γίνεται ειδικώτερη μνεία κατωτέρω, δίχως, όμως, να παραλείπεται κανένα κατά την ουσιαστική εκτίμηση της υπόθεσης, αποδείχθηκαν τα κάτωθι πραγματικά περιστατικά:

Η αιτούσα πάσχει από χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, και πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθη, εν έτει 2008, σε αφαίρεση γυναικολογικών οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο .. . Εν έτει 2011, υπεβλήθη σε επέμβαση κοιλιοκήλης στο Γενικό Νοσοκομείο .., τον δε μήνα Μάιο του ιδίου έτους, υπεβλήθη σε αποκατάσταση ανευρύσματος ανιούσης αορτής στην .. Αθηνών. Το Μάιο του έτους 2013 υπεβλήθη σε επέμβαση ολικής αφαίρεσης χοληδόχου κύστης στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο .. . Τον Ιούλιο του έτους 2015 υπεβλήθη σε δεύτερη επέμβαση κοιλιοκήλης στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο .. , ενώ τον Αύγουστο του έτους 2018 υπεβλήθη σε πλαστική αποκατάσταση κοιλιοκήλης στο Διαβαλκανικό Κέντρο .. . Εν έτει 2020, υπεβλήθη σε έτερη επέμβαση αποκατάστασης κοιλιοκήλης στο … Νοσοκομείο .. .

Ενόψει των ανωτέρω εκτεθειμένων, προέκυψε ότι πάσχει από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, λόγω της ύπαρξης ανευρύσματος, οπότε και υπεβλήθη σε αντικατάσταση ανιούσης αορτής, καρδιακή ανεπάρκεια με ΚΕ 40%, κοιλιοκήλη, ένεκα της οποίας υπεβλήθη σε τέσσερις αλλεπάλληλες επεμβάσεις ολικής ανακατασκευής κοιλιακών τοιχωμάτων, με την τοποθέτηση πλέγματος, ενώ περαιτέρω πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, και αγχώδη καταθλιπτική συνδρομή. Μάλιστα, δυνάμει της με αριθμό ……../15.02.2021 γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕΠΑ ….., προέκυψε ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 67%. Η λεπτομερώς ανωτέρω περιγραφομένη κατάσταση της υγείας της αιτούσας καθιστά αναγκαία τη διαρκή και συνεχή επίβλεψη, φροντίδα, περιποίηση και συμπαράσταση ετέρου προσώπου, καθώς η ίδια αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί, ήτοι να ικανοποιήσει μόνη της τις βασικές καθημερινές της ανάγκες, ενώ επιπλέον αδυνατεί ολικά να επιμεληθεί μόνη της των προσωπικών και περιουσιακών της υποθέσεων.

Περαιτέρω, δεν απαιτείται η επικοινωνία του παρόντος δικαστηρίου μαζί της προς σχηματισμό άμεσης αντίληψης για την κατάστασή της, ούτε η διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης, καθώς εκ των προσκομιζομένων από μέρους της αιτούσας δημοσίων εγγράφων αποδείχθηκε με σαφήνεια το είδος και ο βαθμός της νόσου της. Επομένως, πρέπει η αιτούσα να τεθεί σε καθεστώς πλήρους στερητικής δικαστικής συμπαράστασης και να διορισθεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης, για το χρονικό διάστημα μέχρι την τελεσιδικία της παρούσας απόφασης (άρθρα 1672 εδ.γ’, 1673 του ΑΚ, 805 παρ.5 του ΚΠολΔ), και οριστικός δικαστικός συμπαραστάτης για το μετέπειτα της τελεσιδικίας της παρούσας χρονικό διάστημα.

Κατάλληλο πρόσωπο για το λειτούργημα, τόσο του προσωρινού, όσο και του οριστικού δικαστικού συμπαραστάτη κρίνεται, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της αιτούσας, ο υιός της, ……………………….. του ……………., ο οποίος παρέχει τα εχέγγυα ότι θα το ασκήσει με επάρκεια και συνέπεια, ότι θα μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών της μητρός του και την εξασφάλιση των ιδανικοτέρων γι’ αυτήν συνθηκών διαβίωσης και ότι οι ενέργειές του θα αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνον στο συμφέρον αυτής, όπως το καθορίζουν οι βιοτικές και ψυχικές ανάγκες της. Περαιτέρω, πρέπει να του ανατεθεί εν όλω η επιμέλεια του προσώπου της συμπαραστατουμένης, κατά την άσκηση της οποίας ο ορισθείς ως άνω δικαστικός συμπαραστάτης αυτής οφείλει να εξασφαλίζει στην τελευταία τη δυνατότητα να διαμορφώνει μόνη της τις προσωπικές της σχέσεις, εφόσον της το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας της, καθώς επίσης να διορισθεί, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1682 εδ.β’ του ΑΚ, εποπτικό συμβούλιο, το οποίο θα ασκεί το έργο της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης, για το χρονικό διάστημα μετά την τελεσιδικία της παρούσας, αποτελούμενο από τα κάτωθι πρόσωπα, ήτοι τους 1) … του …, ως Προέδρου, 2) … του …, ως μέλους, και 3) … του …, ως μέλους. Τα ως άνω πρόσωπα δύνανται να συνδράμουν στο έργο του δικαστικού συμπαραστάτη, ασκώντας αποτελεσματικά την εποπτεία της συμπαράστασης, και ως εκ τούτου, κρίνονται κατάλληλα να ασκήσουν με συνέπεια και υπευθυνότητα το λειτούργημά τους.

Κατ’ακολουθίαν των ανωτέρω, πρέπει η υπό κρίση αίτηση να γίνει δεκτή ως κατ’ουσίαν βάσιμη, και να διαταχθεί η γραμματέας του παρόντος δικαστηρίου, αφενός μεν, να καταχωρίσει το διατακτικό της παρούσας απόφασης στο ειδικό βιβλίο, που τηρείται για το σκοπό αυτό στη γραμματεία του δικαστηρίου τούτου (άρθρο 1675 του ΑΚ), αφετέρου δε, να επιμεληθεί για την επίδοση της παρούσας στον προσωρινό και οριστικό δικαστικό συμπαραστάτη, στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, και στη συμπαραστατουμένη, κατά τα ειδικώτερα οριζόμενα κατωτέρω στο διατακτικό της παρούσας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση

ΘΕΤΕΙ την ……………….., το γένος ………….., σε καθεστώς πλήρους στερητικής δικαστικής συμπαράστασης.

ΔΙΟΡΙΖΕΙ προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη της ως άνω συμπαραστατουμένης, για το χρονικό διάστημα από την έκδοση μέχρι την τελεσιδικία, και οριστικό δικαστικό συμπαραστάτη, για το χρονικό διάστημα μετά την τελεσιδικία της παρούσας, τον ……………… του …………. ΑΝΑΘΕΤΕΙ εν όλω την επιμέλεια του προσώπου της συμπαραστατουμένης στον ως άνω ορισθέντα συμπαραστάτη της

ΔΙΟΡΙΖΕΙ τριμελές εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τους 1) … του …, ως Προέδρου, 2) … του …, ως μέλους, και 3) … του …, ως μέλους, για το χρονικό διάστημα μετά την τελεσιδικία της παρούσας ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη Γραμματέα του παρόντος Δικαστηρίου α) να προβεί στην καταχώριση του διατακτικού της παρούσας απόφασης στο ειδικό βιβλίο που τηρείται στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου για το σκοπό αυτό, και β) να επιμεληθεί την επίδοση της παρούσας στον ως άνω ορισθέντα προσωρινό και οριστικό δικαστικό συμπαραστάτη, στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, και στη συμπαραστατουμένη.

Διαβάστε επίσης: Δικαστική συμπαράσταση. Τί είναι και πώς προστατεύει την προσωπικότητα και τα συμφέροντα του πάσχοντα.

Η ακούσια νοσηλεία χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή λόγω ψυχικής ασθένειας.

Ο καταλογισμός της άδικης πράξης στον κατηγορούμενο. Λόγοι αποκλεισμού του καταλογισμού και της ενοχής.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.