Μεταβολή τόπου διαμονής ανηλίκου τέκνου. Διαφωνία γονέων αναφορικά με τον τόπο διαμονής του τέκνου. Διαδικασία, προυποθέσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις γονέων.

Με βάση το άρθρο 519 παρ. 2 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 4800/2021 : «για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο». Συνεπώς, η αλλαγή τόπου κατοικίας του γονέα, με τον οποίον το παιδί διαμένει, εφόσον επηρεάζει τους όρους άσκησης της επιμέλειας ή το δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον άλλο γονέα, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας με τον άλλο γονέα, σε περίπτωση δε διαφωνίας των γονέων αποφασίζει το δικαστήριο σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού.

Στο ελληνικό δίκαιο η σχετική ρύθμιση είχε εισαχθεί αρχικά με το άρθρο 139 του ν. 4714/2020 (ΦΕΚ Α` 148), με το οποίο προστέθηκε το άρθρο 1519 στον Αστικό Κώδικα στη θέση του προηγούμενου άρθρου που είχε καταργηθεί με το άρθρο 5 του ν. 2447/1996. Το νέο άρθρο ΑΚ 1519, με παράτιτλο «Μεταβολή του τόπου διαμονής», προέβλεπε ότι η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.

Η διάταξη αυτή επαναλήφθηκε στο νέο άρθρο ΑΚ 1519, που θεσπίστηκε με τον ν. 4800/2021, έχει πλέον τρεις παραγράφους και φέρει τον παράτιτλο «Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου». Το ζήτημα της μεταβολής του τόπου κατοικίας ρυθμίζεται στη δεύτερη παράγραφο, που ορίζει ότι «για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο». Ο γονέας διατηρεί την ελευθερία να αλλάξει τον τόπο διαμονής του αλλά όχι να μεταβάλλει μονομερώς τον τόπο διαμονής του ανήλικου τέκνου, κατά τρόπο ώστε να επηρεάζεται αρνητικά η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα.

H AK 1519 παρ. 2 επιβάλει ένα ανεκτό περιορισμό της ελευθερίας κίνησης και επιλογής της διαμονής του γονέα που έχει την επιμέλεια, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα του άλλου γονέα να έχει ομαλή επικοινωνία με το τέκνο. Για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις : α) σημαντική μετακίνηση που επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας, ήτοι να συνεπάγεται αλλαγή του τόπου διαμονής σε σημαντική [χιλιομετρική] απόσταση από την προηγούμενη κατοικία, όπως σε διαφορετική χώρα ή πόλη και β) αδυναμία ή δυσχέρεια ασκήσεως του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο [Ι. Βαλμαντώνης, Συνεπιμέλεια και βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, Υπό το φως του Ν.4800/2021, εκδ.2022, σελ. 98-99 βλ. και Κ.Παντελίδου, Το διαζύγιο και οι συνέπειες του, έκδοση 2022, σελ. 385-389].

Οι διαφορές από την προηγούμενη ρύθμιση είναι ουσιώδεις: σύμφωνα με τη νεότερη διάταξη απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων και επέρχεται έτσι εναρμόνιση της ΑΚ 1519 παρ. 2 με την ΑΚ 1514 παρ. 1, αφού η συμφωνία των γονέων για την κατοικία του παιδιού περιλαμβάνεται στις συμφωνίες που αφορούν στην άσκηση της επιμέλειας και μάλιστα σε αυτές που ρητά αναφέρονται στην ΑΚ 1514 παρ. 1. Η συμφωνία αυτή των γονέων πρέπει να περιβληθεί τον τύπο του εγγράφου βεβαίας χρονολογίας, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ως προς τον χρόνο κατάρτισής της και τον χρόνο από τον οποίον προσδιορίζεται ο τόπος διαμονής του παιδιού σύμφωνα με αυτήν. Ο τύπος αυτός αρκεί ακόμα και όταν η συμφωνία αυτή αποτελεί μεταρρύθμιση προηγούμενης συμφωνίας που είχε καταρτιστεί ενόψει του συναινετικού διαζυγίου σύμφωνα με την ΑΚ 1441. Η δεύτερη ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο διατάξεων είναι το ότι σύμφωνα με τη νεότερη διάταξη αρκεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, η οποία μπορεί να παραγάγει δεσμευτικό αποτέλεσμα για τους γονείς.

Αυτές είναι κατ` αρχήν οι τελεσίδικες αποφάσεις (ΚΠολΔ 321), οι οποίες εκδίδονται κατά την ειδική διαδικασία, αλλά και οι αποφάσεις που εκδίδονται κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων σε επείγουσες περιπτώσεις, με εφαρμογή των 682 και 735 ΚΠολΔ, η προσωρινή διαταγή (με εφαρμογή αντιστοίχως των 691Α και 781 ΚΠολΔ) ή σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και η διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα (ΑΚ 1532 παρ. 4). Από το γράμμα της ΑΚ 1519 παρ. 2 συνάγεται ότι η απαγόρευση μεταβολής του τόπου διαμονής του παιδιού χωρίς έγγραφη συμφωνία με τον άλλο γονέα ή χωρίς απόφαση του δικαστηρίου αφορά τον γονέα με τον οποίον διαμένει το παιδί. Συνεπώς ισχύει, όταν ο γονέας αυτός ασκεί την επιμέλεια είτε μόνος του είτε a fortiori από κοινού με τον άλλο γονέα, οπότε δεν μπορεί μονομερώς να λαμβάνει τη σχετική απόφαση. Η απαγόρευση ισχύει ακόμα και αν το δικαστήριο δεν έχει διατάξει ειδικώς ότι ο προσδιορισμός του τόπου διαμονής του παιδιού θα γίνεται με συναπόφαση των γονέων. Το δικαστήριο, όμως, μπορεί για λόγους σαφήνειας, κατά την εξειδίκευση του τρόπου άσκησης της επιμέλειας (ΑΚ 1514 παρ. 3α), να διατάξει ειδικώς ότι οι γονείς από κοινού προσδιορίζουν τον τόπο διαμονής του παιδιού.

Λόγοι αλλαγής κατοικίας ανηλίκου τέκνου.

Η ΑΚ 1519 παρ. 2 εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον λόγο της μεταβολής του τόπου διαμονής. Με βάση την κοινή πείρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο λόγος της μεταβολής είναι η αλλαγή του τόπου κατοικίας του γονέα, με τον οποίον διαμένει το παιδί. Αν οι γονείς διαφωνούν, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τη μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού, διατάσσοντας κάθε πρόσφορο μέτρο (ΑΚ 1519 παρ. 2 εδ. β`), με το οποίο προάγεται το συμφέρον του παιδιού, συνεκτιμώντας ιδίως την ανάγκη για αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του καθένα από αυτούς (ΑΚ 1511 παρ. 2 εδ. α`), αλλά και άλλους παράγοντες, όπως οι έως τότε δεσμοί του παιδιού με καθέναν από τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και οι τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της επιμέλειας, αλλά και η ανάγκη να εξασφαλιστεί η ευζωία του τέκνου, η σταθερότητα της καθημερινής ζωής του παιδιού, η πρόσβασή του στην μόρφωση, την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μια σταθερή, μόνιμη και εξασφαλισμένη διαβίωση κλπ. Το δικαστήριο μπορεί στο πλαίσιο αυτό να διατάξει λ.χ. την υποχρέωση του γονέα με τον οποίον διαμένει το παιδί να το συνοδεύει στον τόπο κατοικίας του άλλου γονέα για να επικοινωνεί μαζί του ή για τον σκοπό αυτόν να καταβάλλει τα έξοδα μετακίνησης του άλλου γονέα στον νέο τόπο διαμονής του παιδιού.

Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να συνεκτιμήσει τη συμπεριφορά του κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο (ΑΚ 1511 παρ. 2 εδ. β`) μεταξύ άλλων παραμέτρων, όπως κατά περίπτωση τους έως τότε δεσμούς του παιδιού με καθέναν από τους γονείς και την προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού. Το δικαστήριο πρέπει να συνεκτιμά για την απόφασή του και το εάν ο γονέας, που μεταβάλλει τον τόπο της κατοικίας του, έχει την πρόθεση με τον τρόπο αυτόν να δυσκολέψει ή να αποκλείσει την προσωπική επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί, διότι στην περίπτωση αυτή ο γονέας, που μεταβάλλει τον τόπο της κατοικίας του για τον προαναφερόμενο σκοπό, παραβιάζει τις υποχρεώσεις του να διαφυλάσσει και να ενισχύει τις σχέσεις του παιδιού με τον άλλο γονέα (ΑΚ 1518 παρ. 4), κάτι που μπορεί να συνεπάγεται δυσμενείς σε βάρος του συνέπειες σε σχέση με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή το δικαίωμα επικοινωνίας, ιδίως στις περιπτώσεις που το παιδί έχει αναπτύξει στενές προσωπικές σχέσεις και με τον άλλο γονέα, οπότε η απομάκρυνσή του απ’ αυτόν δεν θα λειτουργεί προς το συμφέρον του. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνεται, αφού σταθμιστεί αν το συμφέρον του παιδιού εξυπηρετείται καλύτερα στην περίπτωση που το παιδί ακολουθήσει τον γονέα στον νέο τόπο της κατοικίας του ή αντιθέτως αν παραμείνει στον ίδιο τόπο κατοικίας.

 Στις περιπτώσεις που τόσο η μετακίνηση του παιδιού με τον έναν γονέα όσο και η παραμονή του με τον άλλο γονέα δεν προάγει το συμφέρον του, το οποίο θα προαγόταν θεωρητικά κατά τον βέλτιστο τρόπο με την παραμονή του στο ίδιο τόπο κατοικίας με τον γονέα, ο οποίος επιθυμεί να αλλάξει τον τόπο κατοικίας του και όχι με τον άλλο γονέα (λ.χ. αν αυτός αδιαφορεί για το παιδί, δεν μπορεί να αφιερώσει προσωπικό χρόνο για την ανατροφή του παιδιού), ενόψει του ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει τον γονέα με τον οποίον διαμένει το τέκνο να μεταβάλλει τον τόπο της δικής του κατοικίας, το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η λιγότερο βλαπτική για το παιδί λύση. Η κρίση του δικαστηρίου πρέπει να θεμελιώνεται στη βάση ότι ο ένας γονέας από τους δύο είναι καταλληλότερος για να διαμένει μαζί του το παιδί, όταν η επιμέλεια ασκείται από κοινού από τους γονείς.

Η διαμονή του παιδιού με τον ένα γονέα αποφασίζεται με κριτήρια εξειδίκευσης του συμφέροντος του παιδιού μεταξύ άλλων, την ικανότητα και τη δυνατότητα κάθε γονέα να φροντίζει καθημερινά το παιδί, τη δυνατότητα του γονέα να αφιερώνει προσωπικό χρόνο στο παιδί, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού, την ανάγκη του παιδιού για σταθερότητα περιβάλλοντος και συναισθηματική ασφάλεια. Η γνώμη του ίδιου του παιδιού στο θέμα αυτό είναι σημαντική και πρέπει να ακουστεί και να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο ανάλογα και με την ωριμότητα του παιδιού. Εντούτοις και ο λόγος που επικαλείται ο γονέας, με τον οποίον διαμένει το παιδί, της μεταβολής του τόπου κατοικίας του γονέα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο στην κρίση του. Ένα κριτήριο που ακολουθείται στην αλλοδαπή νομολογία, που μπορεί να ληφθεί υπόψη για να διαπιστωθούν τα πραγματικά κίνητρα του γονέα που ζητά τη μεταβολή της κατοικίας, είναι η διαπίστωση εάν ο γονέας αυτός έχει σχεδιάσει με ακρίβεια ένα ρεαλιστικό πλάνο μετεγκατάστασής του με το παιδί και μπορεί να το φέρει σε πέρας.

Πρέπει, ιδίως, να λαμβάνονται υπόψη τα προσωπικά σχέδια του κάθε γονέα ενόψει της μεταβολής του τόπου κατοικίας, τα οποία αναμφίβολα επηρεάζουν τη φροντίδα και την καθημερινότητα του παιδιού. Περαιτέρω, όταν η μεταβολή του τόπου κατοικίας του γονέα, με τον οποίον διαμένει το παιδί, οφείλεται στην αναζήτηση ή στην εξασφάλιση εργασίας στον νέο τόπο κατοικίας, που εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ζωής στον γονέα και στο παιδί, πρέπει να συνεκτιμάται από το δικαστήριο τυχόν πρόταση του γονέα που μετακομίζει για αναπλήρωση της ελλείπουσας επαφής με τον άλλο γονέα λόγω της μεταβολής του τόπου κατοικίας του παιδιού ή για την διευκόλυνση αυτής (λ.χ. ανάληψη μέρους των εξόδων ταξιδίων, διαμονής κ.λπ. του άλλου γονέα για να επικοινωνεί με το παιδί στον νέο τόπο κατοικίας του ή μεταφορά του από τον γονέα με τον οποίον αυτό διαμένει στον τόπο κατοικίας του άλλου γονέα) ή για αύξηση του χρόνου επαφής με τον άλλο γονέα κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών. Σε περίπτωση μετακίνησης του γονέα στο εξωτερικό πρέπει να ληφθούν υπόψη η γνώση από το παιδί της ξένης γλώσσας, η επαφή του με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής στο εξωτερικό και η δυνατότητα προσαρμογής του παιδιού στο νέο περιβάλλον, για την οποία θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το ίδιο και κυρίως από τον γονέα με τον οποίον διαμένει. Η απόρριψη του αιτήματος μεταβολής της κατοικίας συνεπάγεται κατ’ αρχήν τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, αν ο γονέας αποφασίσει να μην μεταβάλλει εν τέλει τον δικό του τόπο κατοικίας (Γεώργιος Λεκκας, Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα μετά τον Ν. 4800/2021 και ενδεικτικά ΜΠρΑθ 5925/2022, ΜΠρ Γιανν. 322/2022, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ κατά τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις μεταβολής της διαμονής του ανηλίκου τέκνου στο εξωτερικό).

Έχει άλλωστε κριθεί και από το ανώτατο Δικαστήριο τούτης της χώρας ότι είναι η επιτρεπτή η μεταβολή της διαμονής του ανηλίκου τέκνου και μάλιστα στο εξωτερικό, όπως αναλύεται στο κατωτέρω απόσπασμα της υπ’αριθμ. απόφασης ΑΠ 157/2022: «..Η εφεσίβλητη παρέχει τα εχέγγυα σταθερότητας και μπορεί να διασφαλίσει ένα σταθερό και άνετο περιβάλλον διαβίωσης για την ανήλικη. Πέραν αυτών, αποδείχθηκε ότι το ανήλικο τέκνο των διαδίκων, ως εκ της ηλικίας του αλλά και της στενής, από τη γέννησή του, προσκόλλησής του με την εφεσίβλητη μητέρα του, έχει απόλυτη ανάγκη των μητρικών φροντίδων και περιποιήσεων, της μητρικής στοργής, αγάπης και θαλπωρής. Η τελευταία το φροντίζει, το περιβάλλει με αγάπη και στοργή και προσπαθεί να εξασφαλίσει γι` αυτό έναν ήρεμο και ομαλό τρόπο οικογενειακής ζωής προσφέροντάς του τα καλύτερα που μπορεί. Περαιτέρω, η αγωνιώδης προσπάθεια της εφεσίβλητης να γίνει δεκτή ως υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του … των … απέρρεε προεχόντως από την επιθυμία της να αποκατασταθεί και να εξασφαλιστεί επαγγελματικά και οικονομικά, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει στον εαυτό της και στο τέκνο της ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και εκπαίδευσης. Η ενάσκηση του δικαιώματος της εφεσίβλητης να καθορίσει τον τόπο της διαμονής του τέκνου της, ως έχουσα το δικαίωμα της αποκλειστική άσκησης της επιμέλειας αυτού, μπορεί να έγινε κατά τρόπο κακόπιστο, αφού σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, μεθοδευμένα απέκρυψε από τον έχοντα δικαίωμα επικοινωνίας εκκαλούντα πατέρα του ανηλίκου την πρόθεσή της να μετοικήσει με το ανήλικο τέκνο τους, στην …, δε σημαίνει όμως αυτό, άνευ ετέρου, ότι συνιστά κακή άσκηση της επιμέλειας του τέκνου της, διότι αποδείχθηκε, ότι από την έως τότε στάση και συμπεριφορά της, η ασκούμενη από αυτήν ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του τέκνου τους ήταν σωστή, ως αποκλειστικά δε ασκούσα την επιμέλεια του τέκνου της, δεν υπείχε εκ του νόμου καμία υποχρέωση να λάβει τη συναίνεση του πατέρα του τέκνου της και ήδη ενάγοντος για την εγκατάσταση του τέκνου της σε άλλο τόπο (όφειλε όμως να λάβει υπ` όψη της και να συνεκτιμήσει τις βλαπτικές συνέπειες της ενέργειάς της αυτής στην επικοινωνία και στην φυσική επαφή της ανήλικης με τον πατέρα της και να επιδιώξει να εξεύρει, από πριν και όχι εκ των υστέρων, από κοινού με τον πατέρα εναλλακτική λύση στην άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του τελευταίου με το τέκνο του, δικαίωμα που εκ των πραγμάτων συρρικνώθηκε και περιορίσθηκε, λόγω της μονομερούς απόφασής της να μετοικήσει στην …..).

Από τις αναφερόμενες, όμως, παραπάνω παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης προκύπτει ότι το Εφετείο, ορθά ερμήνευσε και εφάρμοσε τις ουσιαστικού δικαίου διατάξεις των άρθρων 1510 παρ.1, 1511 παρ. 1, 1513 παρ. 1 εδ. α`, 1514, 1518 παρ. 1, 1519 και 1532 ΑΚ, ως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4800/2021, καθόσον τα ανελέγκτως δεκτά γενόμενα ως άνω πραγματικά περιστατικά και δη το ότι μεταξύ της αναιρεσίβλητης και του ανήλικου τέκνου της εξακολουθεί να υφίσταται η ήδη καλλιεργημένη σχέση αγάπης, θαλπωρής και εμπιστοσύνης, ότι η εναγομένη εξακολουθεί να επιτελεί το καθήκον της άσκησης της επιμέλειας με υποδειγματικό τρόπο και ότι το ανήλικο τέκνο έχει προσαρμοστεί πλήρως στο νέο κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον στην …, τυχόν δε απομάκρυνση του πεντάχρονου τέκνου από την αναιρεσίβλητη μητέρα του, με την οποία είναι στενά συνδεδεμένο, και το εκεί περιβάλλον του θα επέφερε δυσμενέστατες συνέπειες στην ψυχοσύνθεση του τέκνου, εξειδικεύουν ορθά το λόγο του απαιτούμενου βέλτιστου και αληθινού συμφέροντος του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, όπως το καθορίζουν οι βιοτικές και ψυχικές ανάγκες αυτού, χωρίς να έχουν παραβιαστεί τα οριζόμενα προς τούτο κριτήρια του νόμου, πληρούν δε το πραγματικό της αόριστης νομικής έννοιας της ύπαρξης πραγματικού συμφέροντος στο πρόσωπο του ανηλίκου, το οποίο επιβάλλει, παρά την κρίση της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης περί κακόπιστης ενάσκησης του δικαιώματος της αναιρεσίβλητης να καθορίσει μονομερώς τον τόπο διαμονής του τέκνου της, να μη αφαιρεθεί η αποκλειστική άσκηση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων από τον παραβάτη γονέα και να ανατεθεί αυτή αποκλειστικά στον αναιρεσείοντα πατέρα. (Απορρίπτει αναίρεση – επιτρέπει την μεταβολή του τόπου διαμονής του ανηλίκου στο εξωτερικό.)

Διαβάστε επίσης: Γονική μέριμνα και επιμέλεια ανηλίκου τέκνου. Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία. Ορισμός και προυποθέσεις εφαρμογής.

Μεταβολή τόπου διαμονής ανήλικου τέκνου χωρίς συμφωνία των γονέων. Ασφαλιστικά μέτρα για επιστροφή τέκνου στον τόπο κατοικίας.

Λόγοι ανάθεσης αποκλειστικής επιμέλειας ανηλίκου στον έναν γονέα [ΑΠ 155/2022]

Απομάκρυνση ανηλίκου τέκνου από τον νόμιμο κηδεμόνα του. Πότε θεωρείται αρπαγή ανηλίκου, και πότε αυτοδικία? Πότε υπάρχει παραβίαση δικαστικής απόφασης?

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.