Διάλυση σωματείου λόγω αδράνειας. Διαδικασία, προυποθέσεις.

Η απόφαση 684/2019 ΕιρΘεσ ερμήνευσε διασταλτικά το γράμμα του νόμου και δη του άρθρου 105ΑΚ με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αιτηθεί τη διάλυση του σωματείου ξεχωριστώς και ατομικώς πρώην Πρόεδρος σωματείου, εφόσον το τελευταίο αδρανεί και ο καταστατικός σκοπός του έχει εγκαταλειφθεί.

Συγκεκριμένα στην υπό κρίση περίπτωση ο πρώην Πρόεδρος και αιτών, λόγω της ανωτέρω παράλειψης εμφαίνονταν ακόμη Πρόεδρος στις διάφορες υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται, καίτοι είχε αποσυρθεί από το 2008.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο ορθώς έκρινε πως ο αιτών έχει έννομο συμφέρον να αιτηθεί τη δικαστική διάλυση του ανωτέρω ως ο μόνος ζημιωθείς πλέον από την τυπική ύπαρξή του, ότι μετά τη σύσταση του, το εν λόγω σωματείο περιήλθε σε αδράνεια, δεν διέθετε πλέον Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και ότι λόγω μακροχρόνιας αδράνειας του Σωματείου και της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος των μελών του είναι αδύνατη η εκ νέου Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Απόσπασμα απόφασης

Κατά το άρθρο 105 περ. 2 ΑΚ με απόφαση του Πρωτοδικείου και ήδη του Ειρηνοδικείου μπορεί να διαλυθεί το σωματείο αν το ζητήσει η διοίκησή του ή το ένα πέμπτο των μελών του ή η εποπτεύουσα αρχή αν ο σκοπός του εκπληρώθηκε ή αν από τη μακρόχρονη αδράνεια συνάγεται ότι ο σκοπός του έχει εγκαταλειφθεί.

Η διάταξη αυτή, δεν αντίκειται στο άρθρο 12 § 1 και 2 του Συντάγματος 1975 αφού καθιερώνει τη δυνατότητα διαλύσεως του σωματείου για την παράβαση αυτή του Νόμου, μόνο με δικαστική απόφαση. Εχει δε την έννοια ότι η μακρόχρονη αδράνεια του σωματείου δίδει τη δυνατότητα διαλύσεώς του μόνον εάν, κατά την κρίση του Δικαστηρίου της ουσίας ενόψει της φύσης του σκοπού και των συνθηκών γενικά, συνάγεται πρόθεση εγκατάλειψης του κατά το Καταστατικό σκοπό του.

Με βάση το ιστορικό ο αιτών ζητεί να διαταχθεί η διάλυση του Σωματείου και να διαταχθεί η σημείωση της διάλυσης στο τηρούμενο από το αρμόδιο Δικαστήριο Βιβλίο. Η αίτηση αρμοδίως καθ’ ύλη (άρθρο 740 § 1 ΚΠολΔ) και κατά τόπο (άρθρο 786 § 1 ΚΠολΔ) εισάγεται για να συζητηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού κατά την προκειμένη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739 επ. ΚΠολΔ), είναι δε νόμιμη, ερειδόμενη στις διατάξεις 101, 105, 106 ΑΚ, 787 παρ. 1 ΚΠολΔ.

Πρέπει, επομένως, η αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, δεδομένου ότι τηρήθηκε η προδικασία, που προβλέπουν οι διατάξεις των παρ. 1, 3 και 4 του άρθρου 748 ΚΠολΔ, καθώς ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της υπό κρίση αίτησης με πράξη ορισμού δικασίμου και κλήση προς συζήτηση για τη δικάσιμο, που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας, επιδόθηκε νομότυπα και εμπρόθεσμα (άρθρα 741, 122 παρ. 1, 123, 124 και 126 παρ. 1 στοιχ. δ’ ΚΠολΔ) στο καθ’ ου η αίτηση σωματείο.

Από την εκτίμηση της κατάθεσης του μάρτυρα απόδειξης, που εξετάσθηκε ενόρκως στο ακροατήριο, η οποία περιέχεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας Συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού, και των εγγράφων που προσκομίζει ο αιτών και από όλη την εν γένει διαδικασία, αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: δυνάμει απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης διατάχθηκε η εγγραφή του σωματείου με την άλλοτε επωνυμία « ..» στο τηρούμενο για το σκοπό αυτό Δημόσιο Βιβλίο του αρμόδιου Δικαστηρίου με αύξοντα Αριθμό .. και ότι σήμερα δυνάμει της υπ’ αριθ. … απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και της έγκρισης του από 15-3- 1992 έχει την επωνυμία «..».

Σκοπός του εν λόγω σωματείου κατά το οριζόμενα στο άρθρο 2 του Καταστατικού του ήταν μεταξύ άλλων «η κοινωνική επαφή ή σύσφιξη των σχέσεων των μελών , η διατήρηση και διάδοση των παραδόσεων, επαφή με την κοινότητα της …. και … και χορήγηση χρηματικών βραβείων σε αριστούχους μαθητές».

Από τις 29-2-2008 το εν λόγω σωματείο περιήλθε σε αδράνεια εξ’ αιτίας αδιαφορίας και αδράνειας των μελών του αλλά και επειδή πολλά μέλη του απεβίωσαν και δεν διέθετε πόρους καθώς και Διοικητικό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό σήμερα είναι αδύνατη η επικοινωνία των μελών του σωματείου και για τον λόγο αυτό παραδόθηκαν στον αιτούντα ως πρόεδρο του σωματείου όλα τα βιβλία αυτού, καθόσον αυτό δεν δύναται να λειτουργήσει.

Περαιτέρω η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ../15-3-2019 έγγραφό της βεβαιώνει την έλλειψη της πληροφόρησης της ως προς τις αρχαιρεσίες από το ως άνω αναφερόμενο σωματείο από 3-4-1992 έως σήμερα. Λόγω δε μακροχρόνιας αδράνειας του Σωματείου και της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος των μελών του είναι αδύνατη η εκ νέου Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη της απόφασης λύσης αυτού, δεδομένου ότι καμία Γενική συνέλευση δεν έχει συγκληθεί από το έτος 2008 και μετά.

Συνεπώς συντρέχει νόμιμη περίπτωση να διαταχθεί δικαστικά η διάλυση του εν λόγω Σωματείου και η σημείωση της διάλυσης στο τηρούμενο από το αρμόδιο Δικαστήριο Βιβλίο, όπως ζητεί ο αιτών που είναι ο πρόεδρος του ως άνω σωματείου. Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή ως και ουσιαστικά βάσιμη.” πηγή ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.). Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ). Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τα είδη των εταιρειών στην Ελλάδα. Διαφορές και πλεονεκτήματα.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία, θα αναλάβουν να σας παρέχουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές. Δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και την Καβάλα. Δυνατότητα απομακρυσμένου ραντεβού. Παράσταση σε όλη την Ελλάδα.